Obituari

Mor Jacob Rothschild, banquer i filantrop de la gran nissaga de financers europeus

L'empresari britànic va destacar públicament com a mecenes de les arts al seu país

Jacob Rothschild, en una imatge d'arxiu.
ARA
27/02/2024
3 min

BarcelonaEl banquer i filantrop britànic Jacob Rothschild, destacat membre de la prominent dinastia empresarial Rothschild amb branques a diversos països d'Europa, va morir aquest dilluns amb 87 anys, segons va informar la seva família en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Molt trist de sentir la notícia sobre Jacob Rothschild", ha expressat en un missatge a la xarxa social X (abans Twitter) l'exministre de finances britànic i actual president del Museu Britànic, George Osborne. "Va treure el màxim profit dels privilegis que va tenir des que va néixer contribuint immensament a la vida cultural i comercial de la Gran Bretanya".

Nascut el 1936, Rothschild va tenir l'educació típica de les classes altes angleses: va estudiar a la coneguda i elitista escola d'Eton abans de graduar-se en història al Christ Church College, un dels més prestigiosos de la Universitat d'Oxford. Posteriorment, va entrar a treballar al banc familiar NM Rothschild, però una baralla amb el seu cosí Evelyn Rothschild el va portar a vendre's la seva participació i crear el fons RIT Capital Partners, explica el Financial Times.

El 1991 Rothschild també va fundar la consultora financera J Rothschild Assurance Group, que anys després es va rebatejar com a St James' Place Wealth Management. El 2003 va ser nomenat vicepresident de BSkyB, la filial britànica del gegant audiovisual nord-americà Comcast i propietària de la cadena Sky News. També va ser membre del consell assessor internacional del fons Blackstone.

Segons el comunicat de la família, va ser "un financer enormement dotat, un campió de les arts i la cultura, un devot servidor públic, un apassionat partidari de causes de benevolència a Israel i de la cultura jueva, un convençut defensor del medi ambient i un amic, pare i avi molt estimat". La família no ha explicat les causes del traspàs.

La família Rothschild té un paper central en les finances europees des que a finals del segle XVIII Mayer Amschel Rothschild, fill d'un canvista del call jueu de Frankfurt, va crear una empresa a través de la qual va repartir els seus cinc fills a les principals capitals europees per tal d'expandir el negoci. El seu tercer fill, Nathan Mayer Rothschild, es va ubicar a Londres, on va fer fortuna invertint en bons del tresor britànic just abans de la batalla de Waterloo, en la qual el Regne Unit i altres aliats van derrotar la França de Napoleó.

Vida filantròpica

Malgrat la seva dilatada carrera al sector financer, Rothschild va tenir un paper destacat a la vida pública britànica com a mecenes de les arts i filantrop. Entre els seus càrrecs més destacats destaca el de president del patronat de la National Gallery, la pinacoteca més gran de Londres i una de les més prestigioses del món, entre el 1985 i el 1991, a més de presidir el fons de la Loteria Nacional del Regne Unit, que gestiona els beneficis de la venda de loteria per destinar-los a projectes socials.

De fet, l'artista britànic Lucian Freud —net del pare de la psicoanàlisi, Sigmund Freud— va pintar-ne un retrat el 1989 titulat Home en una cadira. El 1998 va ser nomenat membre de l'Acadèmia Britànica i quatre anys més tard la reina Isabel II el va fer membre de l'Orde del Mèrit, un honor reservat únicament a 24 persones.

Entre els seus projectes al capdavant del fons de la Loteria Nacional hi ha la restauració del palau neoclàssic Somerset House —reconvertit en centre d'art— i de Spencer House, una mansió del segle XVIII, les dues al centre de Londres. A més, va renovar el castell de Waddesdon Manor, al nord-oest de Londres, construït el 1880 pel seu avantpassat Ferdinand de Rothschild i on ell mateix es va instal·lar a viure en un pavelló adjacent construït originàriament per prendre-hi el te.

A més, també va presidir durant quasi trenta anys Yad Hanadiv, la fundació de la família Rothschild a Israel. Segons el Financial Times, Rothschild serà enterrat en una discreta cerimònia jueva.

stats