Els minoritaris del Sabadell s'organitzen en plena opa del BBVA: "Volem quedar-nos"

Un grup d'aquests accionistes crea una associació perquè l'entitat d'origen vallesà continuï en solitari

3 min
Oficina antiga de Banc Sabadell a Sabadell

MADRID"Qui decidirà [com acaba l'opa] serà el petit accionista, i molts optem per quedar-nos", explica l'advocat i president de la Fundació per la Indústria, Jordi Casas, sobre l'opa hostil del BBVA al Banc Sabadell. Un cop aquest divendres s'ha donat a conèixer que ell i altres accionistes minoritaris del Sabadell han creat una associació perquè l'entitat d'origen vallesà continuï en solitari, Casas explica a l'ARA que el telèfon no li ha deixat de sonar: "Ha generat molta il·lusió que ens posem a defensar una institució [el Banc Sabadell] que ens sentim nostra", explica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb l'Associació d’Accionistes Minoritaris de Banc de Sabadell, la intenció d'aquest grup és defensar que l'entitat financera continuï existint en solitari. Aquests accionistes consideren que així és com es garanteixen els interessos del banc i, de retruc, els interessos dels petits accionistes, alguns dels quals tenen un vincle històric amb l'entitat vallesana. "Ens sentim atacats per un monstre", insisteix Casas. "El banc [Sabadell] en solitari té un projecte de present i de futur molt més atractiu per als inversors que formant una part petita del BBVA", ha reiterat el màxim portaveu de l'associació en un comunicat.

Tal com ha avançat l'ARA, des de fa un temps aquest grup d'accionistes s'ha estat movent per crear aquesta entitat, planificar accions i sumar adeptes. Cal recordar que els minoritaris són majoria entre els gairebé 200.000 accionistes amb què compta el Banc Sabadell i entre tots agrupen la meitat de l'accionariat.

L'associació tindrà la seu al Gremi de Fabricants de Sabadell, entitat fundacional del banc i oficina fins a l’any 1954. A més de la presència de Casas, també compta amb el suport fundacional de l’empresari i president del Consell Social de la Universitat de Barcelona, Juan Corominas; l’economista Joaquim Badia; els empresaris Juan Bril i Santiago Sauquet, i el professor titular d’economia a la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Llonch.

Vincle emocional

A diferència del que passa entre els accionistes institucionals, com ara els fons d'inversió o fons de pensions, els accionistes minoritaris solen tenir un vincle emocional amb la companyia en la qual inverteixen, en aquest cas el Sabadell. De fet, en el cara a cara entre el president del BBVA, Carlos Torres, i els accionistes del banc català en l'acte que va organitzar Esade aquest dimarts a Barcelona en va quedar constància: "La gran majoria d'accionistes del Sabadell, i no parlo dels institucionals, creuen que el Sabadell és més que un banc", va etzibar Joan Llonch a Torres. El mateix Llonch recordava que molts dels actuals accionistes minoritaris han heretat dels pares i els avis les accions del banc.

En el mateix comunicat d'aquest divendres, el president de l’associació ha posat èmfasi en fer "una crida als accionistes del Sabadell a participar activament en l’associació, siguin de Catalunya o de qualsevol part d’Espanya". "Estem convençuts que, si s’escolta la nostra veu, aconseguirem parar aquesta operació pel bé de tots nosaltres", diu el comunicat. L'entitat ha obert un portal web per a tots aquells accionistes interessats que s'hi vulguin sumar.

Més moviments

Aquest no és el primer moviment que des de certs agents econòmics es fa contra l'opa hostil del BBVA. El mateix Consell de Cambres de Catalunya va expressar el rebuig en una carta a la Comissió Nacional dels Mercats de Valors (CNMV), que tot just està analitzant l'operació en primera fase. En la missiva, el president Josep Santacreu assegurava que les preocupacions respecte a una possible fusió que suprimiria el banc d'origen vallesà "són àmpliament compartides pel conjunt del teixit econòmic i empresarial de Catalunya". Altres organitzacions, com Pimec, Foment, el Cercle d'Economia, Cecot, CCOO, UGT o l'ACCO s'han posicionat públicament en contra.

Un dels principals motius de preocupació, explica Casas, és el finançament de les petites i mitjanes empreses, un dels negocis estrella del Banc Sabadell. "Aquesta operació que planteja el BBVA no és bona per a l’economia catalana, ni per a les famílies i empreses d’aquest país, ni especialment per als accionistes de Banc Sabadell", sintetitza Casas.

stats