Banca

El ministre José Luis Escrivá serà el nou governador del Banc d'Espanya

Substitueix Pablo Hernández de Cos, que ocupava el càrrec des del 2018, tot i l'oposició del PP

MadridEl ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, serà el nou governador del Banc d'Espanya, segons ha avançat la Cadena Ser i ha confirmat Europa Press. El nomenament està previst que es faci oficial aquest dimecres, quan el titular d'Economia, Carlos Cuerpo, comparegui al Congrés per informar-ne. El fins ara ministre del govern de Pedro Sánchez substituirà Pablo Hernández de Cos, que ha estat des del 2018 la màxima autoritat de la institució bancària espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió s'anunciarà a una setmana de la data límit per designar un successor, que venç dimecres que ve, 11 de setembre. Ara bé, la tria d'Escrivá té l'oposició del PP, i d'aquesta manera el govern espanyol fa saltar pels aires les converses que havia mantingut amb els populars per aconseguir un candidat que tingués el vistiplau dels dos principals partits de l'Estat. El PP ja va rebutjar el nomenament del ministre per a la Transformació Digital al juliol, quan va transcendir públicament el nom d'Escrivá per primer cop. Fonts dels populars van explicar aleshores que aquella no havia estat la primera vegada que el vetaven, ja que el govern espanyol ja havia posat la seva candidatura sobre la taula prèviament en privat.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts al matí l'ha tornat a rebutjar públicament el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, que en una atenció als mitjans ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'intentar controlar la institució. "No es pot ser ministre al matí i governador a la tarda", ha afirmat sobre la possibilitat del nomenament d'Escrivá, advertint que l'executiu espanyol no podria comptar amb el PP "per a aquesta nova invasió". Ho ha tornat a repetir en un missatge a X un cop confirmat. "Hi ha una nova institució colonitzada", ha lamentat Feijóo, que ho ha contraposat a la situació del nou Consell General del Poder Judicial pactat entre el PP i el PSOE que justament avui, després de mesos d'intents infructuosos, ha triat presidenta.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera el govern espanyol trenca amb la tradició de consensuar amb el principal partit de l'oposició el governador del Banc d'Espanya. Fins ara havia operat la regla no escrita que l'executiu escollia aquest càrrec i la formació a l'oposició triava el subgovernador entre noms que poguessin acceptar tots dos. També serà el primer cop en democràcia que lidera la institució un exministre, tot i que el Banc d'Espanya està obligat per llei a ser totalment independent del govern. Davant d'aixo, fins i tot el portaveu al Congrés de Sumar, Íñigo Errejón, ha qüestionat les "formes" del soci majoritari de l'executiu.

Cargando
No hay anuncios

"A vegades en política convé cuidar no només l'ètica, sinó l'estètica", ha dit Errejón en roda de premsa, en què ha posat en valor que Escrivá és "més que apte" per al càrrec. La portaveu de l'executiu, Pilar Alegría, s'ha limitat a defensar en la compareixença posterior al consell de ministres que fos qui fos tindria una "solvència absoluta". Amb aquest nomenament, Escrivá torna a la institució on va iniciar la seva trajectòria professional. L’encara ministre va ocupar diversos càrrecs al servei d’estudis i posteriorment va fer el salt a Europa, on va participar en el procés d’integració monetària, i va passar al Banc Central Europeu.  Abans de ser ministre, Escrivá va ser president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), del 2014 al 2020, quan es va incorporar al segon govern de Sánchez com a ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.