L'assalt del BBVA al Sabadell

Els mercats no compren l'opa al Sabadell

El valor conjunt del BBVA i el banc català cau des de l'operació hostil

BarcelonaTres jornades després, els números segueixen sense sortir. La històrica decisió del BBVA de llançar una opa hostil sobre el Banc Sabadell no compta, de moment, amb l'aval dels mercats. Aquests agents financers no han validat amb el seu suport a les accions dels uns i els altres que l'operació sigui interessant. Les fonts financeres consultades apunten que aquesta és una dada clau: el fet que els mercats valorin millor els dos bancs per separat (abans de la presentació de l'opa) que en conjunt (en el moment actual) és un bon senyal que veuen més possibilitats de dividends en els dos bancs en solitari que de manera conjunta. I, per ara, els números són clars.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El dimecres 8 de maig, al tancament de la Borsa de Madrid, l'acció del BBVA valia 10,29 euros i la del Sabadell estava a 1,80. Quan va obrir la borsa l'endemà ja es coneixia l'operació hostil i, per tant, és des d'aleshores que cal valorar l'evolució. Transcorregudes les jornades borsàries de dijous, divendres i dilluns, l'acció del BBVA està a 9,72 mentre que la del Sabadell supera els 1,86 euros. Això vol dir que les accions del banc que presideix Carlos Torres han caigut en tres dies un 5,5%, mentre que les del Sabadell han pujat un 3%.

Cargando
No hay anuncios

Però és important tenir en compte que la pujada del banc amb seu a Alacant no compensa la de l'entitat d'origen biscaí, perquè el BBVA és aproximadament sis cops més gran que el Sabadell. El valor conjunt de les dues entitats fregava els 70.000 milions just abans de la presentació de l'opa, mentre que aquest dilluns amb els mercats tancats era de menys de 67.000 milions d'euros. La caiguda es produeix malgrat que el banc d'origen vallesà ha guanyat uns 300 milions d'euros de valoració en aquests dies.

La tossudesa dels mercats

El fet és que la interpretació de la borsa ja va ser la mateixa quan es va donar a conèixer l'interès del BBVA per negociar amb el Sabadell, el dia 30 d'abril. Abans d'aquella data, totes dues entitats valien uns 73.000 milions; en els quatre dies que va trigar a respondre el Sabadell, el dilluns dia 6, s'havien deixat 6.000 milions d'euros de valor en conjunt, i això que el Sabadell en guanyava prop de 1.000.

Cargando
No hay anuncios

Aquest comportament dels mercats va en sintonia amb el que les veus financeres han explicat en els darrers dies: que l'oferta del BBVA pel banc català no és una gran oferta. L'entitat blava ofereix un preu de 2,26 euros per acció (un 30% més que el preu de tancament d'abans que es conegués l'interès). Tenint en compte l'evolució del preu de l'acció del banc català des del 2021, diuen els experts, no és una oferta folgada. I a més té un segon problema: el BBVA no ofereix el preu en metàl·lic, sinó en intercanvi d'accions. Si un accionista del Sabadell vol acceptar l'oferta i fer caixa amb aquest preu de 2,26 euros el títol, no obtindrà a canvi diners, sinó accions del banc biscaí, que també ha pujat en borsa en els darrers anys, però només la meitat que el banc que presideix Josep Oliu. "Amb l'oferta actual, Oliu no estarà preocupat", apunta un veterà banquer.

L'últim problema que té el BBVA és que ha manifestat per escrit i també per boca del seu president, Carlos Torres, que no té marge per millorar l'oferta. "És la nostra millor proposta", va dir Torres dijous passat davant els mitjans de comunicació. Aquesta falta d'espai fa difícil pensar que en les setmanes vinents (el calendari de l'opa s'allargarà entre sis i vuit mesos) el BBVA pugui fer una proposta més interessant.

Cargando
No hay anuncios

El govern alerta el BCE

Al marge de si els mercats veuen o no l'operació, el BBVA té en contra de l'opa el govern espanyol, el català, el valencià, els sindicats i la gran majoria de patronals –amb l'excepció de la CEOE–, que hi veuen una amenaça per a la ja escassa competència que hi ha al sistema financer. En aquesta línia, el ministre d'Economia espanyol, Carlos Cuerpo, ha traslladat aquest dilluns a la presidenta del consell de supervisió del Banc Central Europeu, Claudia Buch, la preocupació del govern central pel "possible efecte lesiu en termes de competència" de l'operació plantejada pel BBVA.

Cargando
No hay anuncios