Banca

Mannà per als hipotecats: l'Euríbor cau i obre la porta a estalvis de 1.400 euros

L'indicador queda per sota del 3% per primer cop en 21 mesos i redueix la pressió a les famílies endeutades

Hipoteques
30/09/2024
2 min

BarcelonaCada mes que passa, una mica millor. L'Euríbor, l'índex al qual van referenciats la majoria de préstecs a tipus variable a Espanya, s'ha situat per sota del 3%. Aquest indicador tanca el setembre en una mitjana del 2,9%, quan a l'agost estava en el 3,1%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta caiguda pot tenir un benefici automàtic en les butxaques de les famílies: una família que tingui una hipoteca tipus (amb 200.000 euros de capital prestat i 30 anys de termini) i que renovi el seu préstec aquest octubre amb l'indicador del setembre veurà una sensible millora en la quota que paga: el setembre del 2023 l'indicador estava en el 4,1%, i això vol dir que la rebaixa serà de 120 euros en la quota mensual, cosa que equival a uns 1.440 euros en la quota anual.

En el cas de les hipoteques variables que es recalculen de manera semestral, no anual, l'estalvi també és notable. En aquest cas, l'indicador s'haurà de contrastar amb el del març, quan estava en el 3,7%. Això són uns 80 euros al mes, que equivaldrien a una rebaixa d'uns 480 euros a l'any. Cal insistir, però, que aquests càlculs es fan amb préstecs de 200.000 euros i a 30 anys de termini.

Els càlculs existents en el sector apunten que a Espanya hi ha aproximadament quatre milions de famílies hipotecades a tipus variable, que són les que es beneficiaran d'aquestes baixades de tipus en ple inici de curs. Un altre milió de famílies tenen hipoteques a tipus fix, en què la quota no canvia amb les pujades i baixades del preu del diner.

L'Euríbor va tocar sostre l'octubre de l'any passat, quan es va situar en el 4,1% culminant una escalada històrica. Arran de la invasió russa d'Ucraïna l'any 2022 la inflació es va disparar globalment i els bancs centrals d'arreu van encarir el preu del diner com a fórmula per reduir el consum i la inversió i mirar de frenar l'escalada de preus. Del desembre del 2021 al desembre del 2022, l'Euríbor, que està directament relacionat amb els tipus d'interès, va passar del -0,5 al 3%, una pujada històrica per la seva contundència. Això va implicar pujades en les quotes de les hipoteques i dels préstecs variables tant a les famílies com a les empreses, que han vist en l'últim any com l'indicador tornava a reduir-se.

L'expectativa encara és bona per als hipotecats, atès que s'espera que el Banc Central Europeu torni a reduir tipus aquest mateix mes d'octubre després d'haver-ho fet al juny i al setembre, i això hauria de tenir un reflex en l'Euríbor.

stats