Banca

L'oferta del BBVA al Sabadell: salvar la seu de Sant Cugat, tres consellers i un 30% més del preu de l'acció

El banc d'origen basc planteja un bescanvi d'accions per crear un nou colós financer i l'entitat presidida per Oliu vol un pagament en efectiu

La seu històrica del Banc Sabadell a Sabadell, aquesta setmana.
01/05/2024
4 min

BarcelonaLa primera oferta ja és sobre la taula i ha deixat freds els despatxos influents del Banc Sabadell. En efecte, l'oferta del BBVA al Banc Sabadell, donada a conèixer aquest dimecres al migdia al regulador borsari, no supera en massa el que s'esperava. Això sí, cal tenir en compte que és la primera proposta i que encara no ha començat la negociació. L’operació, per cert,té l'oposició de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha criticat l’excessiva concentració bancària i ha alertat sobre una possible pèrdua de llocs de treball. “Ens presentaran un ERE”, ha anticipat en delcaracions a la cadena Ser.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc d'origen basc planteja al Sabadell un bescanvi d'accions en què un títol del BBVA equivaldria a 4,83 de l'entitat catalana. Aquesta equació vol dir que la part compradora ofereix als accionistes del Sabadell un 30% més del que valien els seus títols al tancament del mercat dilluns, quan les accions estaven a 1,74 euros. El preu que en donaria seria de 2,26 euros. Com a fruit del càlcul del BBVA, el Sabadell equivaldria al 16% de la nova –i enorme– entitat, en cas que l'absorció es portés a terme.

Per dir-ho d'una altra manera, el BBVA no va voler pagar el 2020 uns 2.500 milions d'euros pel Sabadell i ara es planteja oferir al voltant de 12.000 milions.

Carlos Torres, president del banc d'origen biscaí, proposa al Sabadell en aquesta primera oferta una vicepresidència (el 2020 Oliu ja tenia aquesta promesa), tres consellers i el manteniment de la seu corporativa de Sant Cugat del Vallès (cosa que equival a salvar centres de decisió, plantilla i influència simbòlica).

Segons ha pogut saber l'ARA de fonts financeres, excepte el preu, tota la resta ja constava en l'oferta del 2020, malgrat que en aquell moment no es va fer públic i no es va saber.

L'oferta també promet triar els empleats per meritocràcia i tenir directius de les dues entitats, allunyant l'escenari habitual en les fusions en què la part compradora imposa els seus equips i la part venedora es veu sotmesa a dures retallades de llocs de treball.

L'oferta també desgrana els principals punts a favor de l'entitat que es crearia. Apunta que tindria actius de més d'un bilió d'euros i més de 100 milions de clients. En l'àmbit espanyol, quedaria per sobre del Santander i a poca distància de CaixaBank tant en dipòsits com en préstecs.

Els contres de l'operació

El consell d'administració del Sabadell, que es va reunir dimarts per analitzar la proposta, es tornarà a reunir els pròxims dies –en principi, la setmana vinent– per estudiar quina resposta es trasllada al BBVA i si entra en un escenari de negociació.

Fins ara han aflorat quatre factors en contra d'una operació que deixaria Catalunya sense una de les seves dues grans entitats financeres i sense una de les seves cinc empreses més grans i influents: en primer lloc, el fet que el Sabadell viu un moment dolç, amb recorregut i fortes pujades de l'acció. Això és important desgranar-ho: el BBVA dona un sobrepreu del 30% de l'acció, però el cert és que des del gener l'acció del Sabadell havia pujat un 50% i hi ha actors del mercat convençuts que continuarà pujant per sobre del nivell al qual vol pagar el BBVA.

En segon lloc, que per fer aquesta operació, segons han explicat fonts financeres a l'ARA, preferiria un pagament en efectiu per les accions abans que no pas un bescanvi.

Per què és important això? Perquè si el BBVA ha de fer front a un pagament de més de 10.000 milions d'euros, segons les fonts consultades, hauria de fer una ampliació de capital. I les ampliacions de capital són pràcticament un tabú perquè penalitzen els accionistes, que veuen com el valor dels seus títols es veu diluït amb l'entrada de nous propietaris en una mateixa entitat.

En tercer lloc, hi ha el factor català: "Això desapareixeria, seria tabula rasa. També el Sabadell va donar una vicepresidència a Javier Echenique quan va comprar el Banco Guipuzcoano, però on és ara el Banco Guipuzcoano?", diu una veu financera. Aquesta mateixa font destaca que quan es van trencar les negociacions el 2020 entre BBVA i Sabadell, "les empreses que treballen amb el banc van estar encara més contentes que els empleats", recorda. "El Sabadell presta a empreses catalanes des del 1881 i hi ha relacions de confiança", afegeix.

Un últim factor és la forta presència del BBVA a Mèxic i Turquia. El primer és un país que econòmicament ha viscut forts creixements, però que podria donar problemes. I Turquia és un país que directament suposa un risc. "Volem deixar els nostres accionistes amb un banc exposat així a dos països?", es pregunta un directiu del Sabadell.

Arguments davant els accionistes

A l'espera de saber què decideix el consell del Sabadell, tard o d'hora Oliu i el seu conseller delegat, César González Bueno, hauran de portar la seva proposta als accionistes. I allà tindran problemes: "La majoria dels accionistes del banc són institucionals i veuran només el show me the money", diu una font financera, "amb la qual cosa serà difícil que els convencin".

La primera oferta està sobre la taula. La pilota és ara en mans del consell d'administració que presideix Josep Oliu.

stats