L'absorció del Sabadell deixaria el 85% de les oficines de Catalunya en mans de tres bancs
Girona és la demarcació catalana que té un nivell més elevat de concentració de sucursals bancàries
BarcelonaL'absorció de Bankia per part de CaixaBank, culminada fa tres anys, va ser l'últim gran episodi de concentració del sector bancari. El 88% de la quota de mercat en oficines bancàries de Catalunya, el territori de l'Estat més afectat per la desaparició de caixes d'estalvi, quedava en mans de només cinc entitats. La vicepresidenta del govern Yolanda Díaz advertia aleshores que era "una concentració altament perillosa".
Ara, tres anys després, les possibles conseqüències d'una altra gran operació d'absorció, des dels seus efectes per a la competència fins a l'impacte laboral, afloren de nou amb l'interès del BBVA per comprar el Banc Sabadell. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, i la consellera d'Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, apuntaven a la importància de mantenir una situació competitiva.
A escala espanyola, la integració d'aquests dos bancs crearia una entitat amb més d'un bilió d'euros en actius, per darrere del Banc Santander i per davant de CaixaBank. El 70% del negoci del crèdit i els dipòsits d'Espanya quedaria en mans d'aquestes dues entitats i el banc resultant de l'eventual operació de compra del BBVA al Sabadell.
És difícil xifrar l'impacte d'aquesta absorció en l'ecosistema bancari català, però es faria evident en la relació directa amb els clients. Si bé en nombre d'oficines el banc resultant tindria més de 3.084 oficines a Espanya (1.881 del BBVA i 1.203 del Sabadell), a Catalunya aquesta nova entitat sumaria 741 locals, l'equivalent al 35% de les oficines bancàries que hi ha repartides per tot el territori català.
Concentració d'oficines
Catalunya té actualment 2.158 oficines bancàries, un 73,4% menys que l'any 2008, quan va esclatar la crisi financera que va derivar en la Gran Recessió. Des d'aleshores Catalunya és el territori de l'Estat que ha perdut més oficines bancàries. És l'efecte més quotidià del procés de concentració al país de les caixes d'estalvi, que van desaparèixer l'any 2011.
Amb una eventual absorció del Banc Sabadell per part del BBVA, el 85% de les oficines bancàries de Catalunya passarien a mans de només tres entitats: CaixaBank (831), BBVA-Sabadell (741) i Banc Santander (256). La demarcació de Girona és el territori on aquesta concentració seria més alta (90%), seguida de Tarragona (87%), Barcelona (84%) i Lleida (77%), segons dades del Banc d'Espanya consultades per aquest diari. Tot i això, cal tenir en compte que aquestes operacions d'adquisició sovint comporten tancaments massius d'oficines, que afecten la plantilla, que és acomiadada en expedients de regulació d'ocupació, i també els clients, especialment els de les zones rurals i la gent gran.
Concentració "elevada"
L'absorció de Bankia per part de CaixaBank va incrementar el grau de concentració bancària de Catalunya fins als 2.500 punts a l'índex Herfindahl-Hirschman (IHH), que es calcula com la suma dels quadrats de les quotes de mercat de totes les entitats presents en cada àmbit geogràfic analitzat, segons recull un informe de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) sobre la concentració del sector bancari a Catalunya. Es considera que el grau de concentració és moderat quan l’IHH sobrepassa els 1.800 punts, i alt quan supera els 2.500.
La Generalitat ha adjudicat recentment a CaixaBank i Caixa d'Enginyers la gestió de les sucursals mòbils que la banca portarà a tots els municipis de Catalunya que no disposen de cap oficina bancària. El concurs es va convocar el mes de novembre per dotar d'oficines mòbils 503 municipis, on viuen 300.000 persones.
Ara falta veure si aquesta operació s'acabarà consumant. A finals de 2021 el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, va considerar "elevada" la concentració bancària del moment i va dir que el fet que segueixi existint el Sabadell de manera independent "és molt bo".