Joan Cavallé (Caixa Enginyers): "En temps de crisi, les cooperatives de crèdit han sigut més resilients"
Caixa Enginyers defensa el model de la banca cooperativa, que compta amb un 22% de la quota de mercat a Europa
BarcelonaCaixa Enginyers és un dels exemples del model de banca cooperativa a Catalunya. Un model que, segons el seu director general, Joan Cavallé, és "solvent i sostenible", i afirma que "en temps de crisi, les cooperatives de crèdit han sigut més resilients". Amb motiu del Dia Internacional de les Cooperatives, que se celebra aquest dissabte, 6 de juliol, Caixa Enginyers ha volgut fer valer el rol de la banca cooperativa per al futur d'Europa, posant la seva entitat com a referent, que compta amb una trajectòria de 57 anys.
"Som joves per ser una entitat cooperativa, però prou madurs comparats amb la banca tradicional", ha assenyalat Cavallé, alhora que ha recordat que "la banca cooperativa és rendible, estable i solvent", i que "cap soci al llarg de la història ha perdut diners amb títols de Caixa Enginyers". De fet, segons dades de l'Associació Europea de Banca Cooperativa (EACB), la mitjana del ROE de la banca cooperativa és millor que la mitjana de la banca europea. "A Espanya, cap banca cooperativa va necessitar ajudes públiques durant la crisi, i veiem molt recorregut al nostre model i a Caixa Enginyers", ha afirmat.
El director general ha reivindicat l'estabilitat de les cooperatives davant "la profunda transformació del sector bancari i financer" després de la caiguda de Lehman Brothers el 2008, i ha recordat que des d'aleshores a Espanya han desaparegut 40 entitats bancàries o caixes d'estalvi, s'han tancat 26.000 oficines i s'ha reduït un 43% l'ocupació en el sector. "L'evolució de dipòsits i crèdits de la banca cooperativa és més estable que la de la banca tradicional", ha assegurat.
Presència a Europa
Segons dades de l'EACB, a Europa hi ha més de 2.500 entitats bancàries d'aquest tipus. Aquestes entitats representen un 22% de la quota de mercat, tenen 210 milions de socis i uns 718.000 professionals, amb una representació majoritària a França (63%), Finlàndia (39%), Àustria (38%) i Alemanya (23%). De fet, Cavallé ha posat com a exemple el banc cooperatiu suís Raiffeisen com a model a seguir.
Amb tot, el director general de Caixa Enginyers ha lamentat el fet que la regulació actual xoca amb el potencial d'eficiència de les cooperatives de crèdit: "Nosaltres busquem sempre l'eficiència, i la normativa també hauria de ser eficient, però no ho acaba de ser", ha dit. "Els bancs tradicionals, com que miren números, s'acaben assemblant tots molt; en canvi, en banca cooperativa et mous per la proximitat i les necessitats de la gent, per uns principis i valors, de manera que hi ha molt poca homogeneïtzació i, per tant, acabem xocant amb la regulació, que és la mateixa que la banca tradicional", ha conclòs.