González-Bueno (Sabadell): "L'opa no té opcions de tirar endavant"
Torres (BBVA) diu que el seu banc és el que més ha apostat per Catalunya
El duel de titans davant de l'assalt del BBVA al Sabadell es ratifica un dia més. Des que fa uns mesos es va fer pública l'opa del banc d'origen bilbaí, els directius de les dues entitats han fet un desplegament a base de conferències i aparicions als mitjans per dir-hi la seva. És peculiar, ja que el sector bancari és, com a mínim, reservat. Ho vam veure a les jornades del Cercle d'Economia al maig, en plena efervescència de la notícia, en què els directius del Sabadell ocupaven desenes de cadires per ensenyar múscul. Ara ha començat el curs i els dos bancs tornen a engegar la maquinària: aquest dijous, el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, ha estat el convidat a la conferència dels Matins Esade –el president del BBVA, Carlos Torres, hi va anar fa dues setmanes–, mentre que aquest migdia Torres parlarà a la Fundació Joan Miró.
Però si una cosa assegura González-Bueno és que aquesta opa "no té pinta de tirar endavant". Així ho ha repetit aquest dijous, i ha assegurat que és una operació "molt complexa", entre altres coses, per la divergència de les versions sobre dades clau. "El BBVA ha dit que està convençut que la CNMC aprovarà la fase 1 de l'opa, però nosaltres no n'estem tan segurs", ha afirmat. "Les versions dels dos bancs sobre les dades són massa diferents: per exemple, pel que fa al solapament del BBVA i el Sabadell en el mercat de pimes: segons el BBVA és un 1,5%, però segons nosaltres a Catalunya supera el 40%".
En aquest sentit, el conseller delegat del banc vallesà ha reiterat que l'operació "perjudicaria les pimes, no només les catalanes, les de tot l'Estat", i ha assegurat que a l'accionista del Sabadell li surt més a compte mantenir-se al capital del seu banc pel compromís de remuneració compromesa de 2.900 milions en dividends. "Tots els estudis sobre el tema diuen que quan hi ha concentracions es redueix l'accés al crèdit i es posa més pressió sobre les pimes, això és claríssim, per això estan totes alçant la veu contra l'opa", ha dit.
Però el futur no el sap ningú. "Qué sabe nadie...", ha dit el banquer parafrasejant el cantant Raphael. El calendari ha canviat, tot depèn de Competència i, preguntat pel futur del banc en cas que l'opa desaparegués, repeteix aquest "qué sabe nadie". "Al final els que hauran de decidir són els accionistes, i aquí la veritat és que em treuen un pes del damunt, perquè així no haurem de decidir els «administradors de finques», com se'ns ha anomenat en alguns fòrums", ha dit amb un somriure sorneguer.
Torres defensa a Barcelona la integració
Només quatre hores després de la intervenció de González Bueno, ha estat a Barcelona el president del BBVA, Carlos Torres, que ha reivindicat l'aposta per Catalunya de la seva entitat i ha defensat l'opa al Sabadell. El president del banc d'origen basc ha reivindicat la seva entitat com "el banc que més ha apostat per Catalunya en l'última dècada" i ha presentat l'opa al Banc Sabadell com un pas més d'aquesta estratègia que l'ha fet portat a integrar "sis de les deu antigues caixes catalanes". El directiu ha participat aquest dijous en una taula rodona de BBVA Spark Summit 2024, un esdeveniment que ha reunit inversors, fundadors i consellers delegats de companyies tecnològiques i emprenedors a la Fundació Joan Miró de Barcelona.
El president del BBVA ha justificat l'opa sobre el Banc Sabadell per "reforçar" el focus "en empreses, en pimes" i també en territoris "com Catalunya i el País Valencià". Torres ha dit que el BBVA es proposa "mantenir el model de gestió de Sabadell al món empresarial, sobretot entre les pimes, i complementar-lo amb les fortaleses del BBVA".
En contra del que diuen des del Sabadell, el directiu del banc basc ha assegurat que el que busquen "és complementar les fortaleses dels dos bancs i ser un banc més fort, més robust, més eficient i que pugui donar més crèdit", ha afegit el directiu. Per replicar a l'argument que aquesta integració pot restringir el crèdit empresarial, Torres ha dit que la unió entre els dos bancs permetrà 5.000 milions de crèdit addicional, i també ha garantit que la unió amb el Sabadell "redoblarà l'aposta per l'emprenedoria a Catalunya".