Les fundacions de les antigues caixes destinen 584 M€ a obra social en una dècada
Els projectes d'assistencials (46%) i els d'educació i cultura (42%) concentren la major part dels recursos
BarcelonaEl cataclisme financer de la Gran Recessió va tenir al conjunt d'Espanya, i en particular a Catalunya, una víctima destacada: les caixes d'estalvi, que van veure's abocades a la desaparició per la seva aposta immobiliària. Per evitar que la desaparició de les entitats (la majoria absorbides per altres bancs) s'endugués també les fundacions d'aquestes caixes d'estalvi, la Generalitat va tirar endavant entre el 2012 i el 2013 un marc normatiu per transformar aquelles entitats en fundacions de caràcter especial.
Una dècada després, les set entitats que en van sorgir (la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundació Antiga Caixa Terrassa, la Fundació Pinnae, la Fundació Iluro, la Fundació 1859 Caixa Sabadell, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i la Fundació Antiga Caixa Manlleu) han deixat un rastre d'inversió que arriba als 584 milions d'euros. Així ho han explicat aquest dimarts els presidents de les fundacions en un acte amb la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas.
Les dades d'aquests deu anys mostren que el 46% de l'obra social (270 milions) s'ha destinat a iniciatives relacionades amb l’assistència social, el 42,2% a l’educació i la cultura, el 5,8% al foment de la recerca i el 5,7% restant al patrimoni natural. La inserció de persones amb discapacitat, els serveis dirigits a la gent gran i les activitats en auditoris i centres culturals han estat les activitats més habituals durant aquesta dècada.
Al capdavant de la despesa hi ha la Fundació Catalunya La Pedrera (antigament relacionada amb la Caixa Catalunya), amb una inversió de 332 milions, per davant de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, que ha invertit 185 milions. Els beneficiaris totals de la inversió conjunta superen els 23 milions de persones.
La inversió perduda
Amb tot, els 584 milions d'euros en deu anys (58,4 a l'any de mitjana) és una quantitat que no arriba al que dedicaven les antigues caixes d'estalvi quan es nodrien dels resultats de les entitats. L’any de l’esclat de la crisi, el 2008, el pressupost de les caixes catalanes dedicat a l’obra social era de 133 milions d’euros, en un recompte que exclou la Fundació La Caixa, que ha mantingut la seva estructura jurídica i que continua destinant a obra social més de 500 milions d'euros anuals. Abans del seu enfonsament, la Caixa Catalunya, la més gran de les desaparegudes caixes d'estalvi catalanes, dedicava 90 milions d'euros a obra social en només un exercici, un nivell que no ha tornat a assolir.