Banca

Fins a 1.080 euros d'estalvi: l'Euríbor alleuja l'inici de curs de les famílies

L'indicador hipotecari viu a l'agost la seva caiguda més abrupta i se situa en el 3,166%

2 min
Les hipoteques s’encariran

BarcelonaSi el 2022 va ser un any de malson per a les famílies hipotecades amb préstecs a tipus variables, el 2024 serà recordat com un veritable alleujament. Especialment aquest mes d'agost, en què l'Euríbor, l'indicador al qual estan vinculades la majoria d'hipoteques variables, ha viscut la caiguda més abrupta dels últims anys: ha passat del 3,526% de mitjana de juliol al 3,166% en només un mes. Aquesta rebaixa és la més forta enregistrada en el darrer any, en què la tendència ha estat al relaxament després de la pujada del 2022 i de part del 2023.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta caiguda pot tenir un benefici automàtic en les butxaques de les famílies: una família que tingui una hipoteca tipus (amb 200.000 euros de capital prestat i 30 anys de termini) i que renovi el seu préstec aquest setembre amb l'indicador de l'agost veurà una sensible millora en la quota que paga: l'agost del 2023 l'indicador estava per sobre del 4%, i això vol dir que la rebaixa serà de 90 euros en la quota mensual, cosa que equival a uns 1.080 euros en la quota anual.

Algunes hipoteques variables es recalculen de manera semestral, no anual. En aquest cas, l'indicador de l'agost s'haurà de contrastar amb el del febrer i la quota també tindrà una important rebaixa: uns 50 euros al mes, que equivaldrien a uns 600 euros a l'any. Cal insistir, però, que aquests càlculs es fan amb préstecs de 200.000 euros i a 30 anys de termini.

El BCE, responsable de la caiguda

L'Euríbor es mou amunt o avall en funció de la previsió dels canvis en el preu del diner que dicta el Banc Central Europeu (BCE). Si a l'agost hi ha hagut una caiguda tan acusada és perquè es dona per fet que aquest setembre hi haurà una nova caiguda en els tipus d'interès, després de la decretada el passat mes de juny, quan van passar del 4,5% al 4,25%. Les dades d'inflació, que se situen a Espanya i a l'Eurozona al voltant del 2,2%, donen gairebé per liquidada la crisi de preus que es va desencadenar el 2022 amb la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, i això permet els abaratiments del preu del diner.

Els càlculs existents del sector apunten que a Espanya hi ha aproximadament quatre milions de famílies hipotecades a tipus variable, que són les que es beneficiaran d'aquestes baixades de tipus en ple inici de curs. Un altre milió de famílies tenen hipoteques a tipus fix, on la quota no canvia amb les pujades i baixades del preu del diner.

Malgrat les bones notícies que dona l'Euríbor en els darrers temps, l'ensurt per la històrica pujada del 2022 i 2023 continua refrenant les famílies a l'hora de comprar habitatge: aquest divendres s'ha sabut que el nombre d'hipoteques inscrites al juny va caure un 5,5% interanual, amb la qual cosa hi ha hagut baixades en 14 dels últims 16 mesos. A Catalunya la tendència és diferent: el nombre de préstecs per comprar habitatge va augmentar un 2,3% al juny.

stats