La dura resposta (preliminar) de Competència a l'opa del BBVA
L'organisme creu que l'operació afectarà negativament empreses i particulars, que pot provocar també exclusió financera
BarcelonaCompetència va dir no el dia 12 de novembre a l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell. En concret, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) va enviar l'operació a fase 2, fet que equival a fer un estudi més en profunditat, ja que no va quedar convençuda de la bondat d'una opa que portaria a la desaparició del quart banc d'Espanya i de la quarta empresa per vendes de Catalunya. La fase 2 era un dur cop per al BBVA perquè allarga l'operació uns mesos més (i a l'entitat presidida per Carlos Torres el temps li va en contra) i perquè obre la porta al fet que diferents actors (com patronals o l'associació d'accionistes minoristes del Sabadell) hi diguin la seva.
El que no havia fet Competència fins a aquest dimecres a la tarda era explicar quins problemes veia en l'operació. Les conclusions són dures i suposen un dur cop per al BBVA i un reforç per al Banc Sabadell i les seves possibilitats de seguir existint en solitari.
La CNMC ha fet públic un document de nou pàgines en el qual en dedica tres a detallar els efectes potencials de l'operació. Les conclusions són contundents.
"L'anàlisi en primera fase de la CNMC no permet descartar riscos potencials per a la competència derivats de l'operació de concentració notificada en els mercats que a continuació s'exposen", arrenca el capítol 4. L'exposició arrenca per la banca minorista, la que afecta els clients particulars. En aquest àmbit ja fa una advertència: "La concentració suposa la creació d'una entitat líder en diversos àmbits" que, diu, "superen els llindars recollits per la Comissió Europea per considerar que els efectes d'una concentració són potencialment problemàtics". L'anàlisi preliminar afegeix que això no comportaria cap monopoli, però sí l'existència d'un duopoli (tot el mercat en mans de dos operadors) en cinquanta municipis.
És per això que en aquest àmbit la CNMC veu risc en tres qüestions: l'empitjorament de les condicions comercials per a particulars i pimes (és a dir, un increment de preus), el risc d'exclusió financera, que afecta sobretot gent gran i pimes (hi ha vuit municipis on només hi són o el BBVA o el Banc Sabadell) i el risc de caiguda de crèdit (que és un dels grans arguments de les patronals per estar radicalment en contra de l'operació; Pimec, per exemple ho va xifrar en 54.000 milions menys a disposició dels negocis).
L'anàlisi de la CNMC aborda no només la banca minorista, sinó també els mitjans de pagament i els caixers automàtics. Respecte als mitjans de pagament hi veu un risc de l'empitjorament de les condicions comercials (de nou, una pujada de preus), amb quotes de mercat superiors al 30%. Pel que fa als caixers automàtics, especialment importants en col·lectius amb risc d'exclusió financera, també avisa d'un risc d'empitjorament en les condicions d'accés als caixers.
Els compromisos del BBVA
El BBVA ha volgut respondre a la publicació d'aquests detalls explicant quins són els compromisos (en l'argot financer, els remedies) que va oferir a correcuita en saber a finals d'octubre que l'operació aniria a fase 2. L'entitat es va comprometre davant l'organisme de competència a adoptar mesures en els quatre àmbits. Així, per exemple, es comprometia a no tancar oficines que estiguin a més de 300 metres de la més propera. També, en una mesura habitual en aquests casos, anunciava que no abandonaria els municipis on hi hagi menys de tres competidors.
Pel que fa als preus per a particulars i empreses, l'entitat que presideix Carlos Torres anunciava que mantindrà les condicions del Banc Sabadell allà on hi hagi menys de quatre competidors. També manifestava el compromís de no tancar cap oficina d'atenció a empreses de les que té el banc català. Els compromisos en matèria de manteniment de crèdit no són tan rotunds i tenen una durada de divuit mesos: el BBVA anunciava que mantindrà durant any i mig les línies de circulant de les empreses i que mantindrà durant aquests divuit mesos tot el volum de crèdit a totes aquelles empreses que no tenen un altre banc que no sigui ni el Sabadell ni el BBVA.
Amb tot, és important insistir que el BBVA va anunciar aquests compromisos quinze dies abans que Competència fes pública la seva resolució sobre la fase 1, en la qual demanava més temps per estudiar l'operació que faria que a Espanya es passés de quatre grans bancs a només tres.