"Soc rebesnet d'un fundador": dur cara a cara d'accionistes del Sabadell amb el president del BBVA

Carlos Torres defensa l'opa al banc català en un acte a Esade

3 min
Carlos Torres del BBVA durant l'acte d'ESADE d'aquest matí

Barcelona"Doncs no sé gaire bé què respondre". La desconcertada resposta ha aixecat riallades. No és habitual veure Carlos Torres, president del BBVA, ben conegut per la seva rapidesa mental, quedar-se sense paraules. El financer ha estat aquest dimarts al matí a la seu barcelonina d'Esade i possiblement intuïa que jugaria fora de casa. El que potser no sabia era que al públic hi hauria Juan Corominas i Joan Llonch, que han intervingut en el torn de preguntes. La rebuda que li han fet ha estat per recordar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Em dic Juan Corominas Guerin, he estat conseller i vicepresident del Banc Sabadell i soc rebesnet d'un dels fundadors del banc i fill d'un president –ha iniciat la seva intervenció el primer–. I entendrà, per tant, el que em diu el cor sobre l'opa". Corominas ha exposat a Torres que amb la pujada de capitalització del Sabadell des que es va presentar l'oferta de compra, unida a la caiguda de cotització del BBVA, el benefici per als accionistes és només d'un 2,5%. "Dubto que els accionistes canviïn de banc, quan hi ha riscos reputacionals per la imputació del BBVA en el tema Villarejo i la pregunta és si milloraran l'oferta", ha afegit.

Torres a l'acte organitzat a ESADE

Torres ha resistit l'embat i ha explicat que l'aproximació, per bé que una opa, "no és hostil i vol potenciar les bondats del BBVA". També ha explicat que el benefici esperat per acció serà del 30% per als accionistes. "En absolut tenim la intenció de millorar l'oferta. Creiem que és molt atractiva i que convencerà", ha dit Torres, que ha evitat l'assumpte Villarejo en la seva resposta.

Aleshores ha arribat el torn de Llonch, que s'ha presentat com a professor d'economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, però que també ha estat vicepresident del banc d'origen vallesà. La seva al·locució ha estat impactant. "Jo també soc rebesnet d'un dels 127 fundadors del Banc Sabadell, no sé si sap que no el van fundar tres o quatre ricatxos de Bilbao o de Sabadell, sinó 127 persones de diferents orígens socials, i el meu rebesavi ha estat durant 34 anys el primer conseller de l'entitat", ha arrencat. I a partir d'aquí ha iniciat la càrrega: "La gran majoria d'accionistes del Sabadell, i no parlo dels institucionals, creuen que el Sabadell és més que un banc, igual que el Barça és més que un club", ha dit. "Això no és com Enagas, les accions van arribar als 30 cèntims i no vam vendre perquè aquestes accions les hem heretat dels nostres pares i dels nostres avis, i l'oferta no ho està tenint en compte". "I per una prima del 2% i uns dividends que seran menors que els del Sabadell..." No ha acabat la frase, però sí que ha etzibat un palmari "Vostè parla de números, però això són més que números".

Llonch no s'ha aturat aquí. Ha qüestionat els arguments de Torres respecte a la necessitat que hi hagi bancs més grans per diluir els costos fixos entre més clients: "El Sabadell volia ser com el Banco Popular, que no creixia però era el més rendible d'Europa; quan el Popular va voler créixer va ser quan va anar a la fallida". I també ha anat a la línia de flotació del BBVA, el segon banc espanyol per capitalització: "Parla d'una rendibilitat del 20%, però a Mèxic hi tenen molt de risc i a Turquia sempre passen coses, i el banc se'n pot anar en orris". "Si no paga les ganes, la gran majoria d'accionistes no vendran", ha afegit.

L'argumentari de Torres

Amb tot, Torres ha venut amb el seu habitual bon to i eficàcia made in McKinsey les virtuts de l'opa i del BBVA. Ha recordat que en només sis mesos aquest any ha captat 5,7 milions de nous clients i que la rendibilitat que està donant als accionistes és del 20%, entre evolució de l'acció i dividends. També ha explicat que l'opa és una "aposta per les pimes": "El Sabadell té un model molt exitós en aquest segment que volem potenciar".

Torres també ha estat explícit respecte a la visió que el banc que presideix té de Catalunya. "És l'àrea d'Espanya que més contribueix al nostre negoci, en particulars és un 20% i en pimes s'acosta al 25%; vam invertir en la integració de les antigues caixes d'estalvi [Unnim el 2012 i CatalunyaCaixa el 2014] i ara volem continuar creixent a Catalunya".

Just quan sortia, Torres ha encaixat mans amb Llonch, que li ha dit "senyor Torres, sense acritud". "Cap ni una!", ha contestat Torres. "Jo respecto totes les opinions!" Ha estat només la primera part.

Aquesta tarda, el financer madrileny s'endinsa encara més en territori rival i visita la patronal vallesana Cecot.

stats