Banca

Dia D per als accionistes del BBVA

La junta d'accionistes de l'entitat bilbaïna votarà l'ampliació de capital que permetrà l'opa al Sabadell

El president del BBVA, Carlos Torres, durant l'última Junta General d'Accionistes del banc bilbaí.

MADRIDJornada important al Palau Euskalduna de Bilbao. Aquest divendres al matí, el BBVA hi ha convocat la junta general d'accionistes extraordinària que ha de servir de tret de sortida en l'àmbit pràctic per a l'opa hostil sobre el Banc Sabadell. Els accionistes de l'entitat bilbaïna han de votar si estan d'acord o no amb l'ampliació de capital per poder dur a terme l'operació financera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'ampliació de capital a través de l'emissió de noves accions del BBVA és un pas necessari per poder llançar l'opa sobre el Sabadell i dur a terme l'intercanvi de títols amb els accionistes del banc català amb seu a Alacant. Bàsicament, el BBVA ha d'emetre aquestes noves accions per poder "pagar" als accionistes del Sabadell que acceptin l'oferta pública d'adquisició (opa) i que consisteix a donar als accionistes del Sabadell una acció nova del BBVA per cada 4,83 títols del banc català. Cal tenir en compte que el BBVA ha de convèncer la majoria dels inversors del Sabadell –necessita almenys el 50,01% de les accions– per poder controlar l'entitat que presideix Josep Oliu.

El banc d'origen basc ofereix als accionistes de l'entitat vallesana 2,26 euros en accions per cada títol. Al tancament d'aquest dijous, el Sabadell cotitzava a 1,89 euros. Així, el sobrepreu que ofereix el BBVA seria, amb el preu actual, d'un 19%.

Accionistes compartits

Un dels principals accionistes del BBVA és BlackRock, que alhora té una forta presència al Banc Sabadell. En el cas de l'entitat bilbaïna té un 5,9% del capital social, segons ha publicat Bloomberg. El segueixen el fons Vanguard (5,2%), Capital Group (5%), Norges Bank (3,1%), JP Morgan (1,4%) i Goldman Sachs (1,3%). Tots ells conformen el gruix del capital social del BBVA –el 62,8% del capital està en mans d'inversors institucionals–, que només té un 37,2% d'accionistes minoritaris. De moment, els dos principals assessors de vot, ISS i Glass Lewis, han defensat l'opció de votar favorablement a l'ampliació de capital i, per tant, de l'opa. També Norges Bank, el fons sobirà de Noruega.

Aquests últims dies, el president del BBVA, Carlos Torres, ha demanat als accionistes del banc bilbaí el seu suport per dur a terme l'ampliació de capital. "[La compra del Sabadell] és un projecte positiu", ha defensat Torres. El cert és que tenir un ampli suport dels accionistes suposaria un baló d'oxigen tenint en compte que l'operació va néixer sense ser amistosa. De fet, el BBVA ha desplegat totes les seves armes a través d'una forta "operació comercial" per seduir els inversors, com va avançar l'ARA. Torres ha tret pit que es tracta d'una operació que "generarà valor". "Tindrem un banc més fort i competitiu", ha dit. Fins i tot, en cas que l'opa prosperi però la fusió no (un pas que necessita el vistiplau del govern espanyol, que s'ha mostrat contrari a l'operació), el president del BBVA ha assegurat que el resultat serà positiu.

A l'altre costat de la balança, el Banc Sabadell argumenta, com han fet patronals, empreses i governs, que l'operació suposarà una concentració bancària excessiva i afectarà la competència. L'entitat catalana creu que els seus accionistes tindran més retorn per l'acció si el banc segueix en solitari i des que es va conèixer l'operació ha encetat una pugna argumental en què, per ara, la gran majoria dels agents polítics i socials els dona la raó.

Oliu demana informació "transparent i completa"

El president del banc català, Josep Oliu, ha adreçat aquest dijous una carta als accionistes del Sabadell per recordar-los que el moment en què hauran de dir si accepten la proposta del BBVA és encara lluny: arribarà a finals d'aquest any o a principis del 2025. En la seva carta, Oliu demana a l'entitat que presideix Carlos Torres que aporti informació "clara, transparent i completa" sobre tots els aspectes de la seva oferta per tal que els accionistes del Sabadell puguin decidir lliurement i de manera informada si accepten la proposta.

Des que es va conèixer l'interès del BBVA pel Sabadell, l'evolució de les accions dels dos bancs ha estat ben diferenciada: el banc blau cotitzava a 10,90 euros l'acció i el banc català amb seu a Alacant cotitzava a 1,74 euros. Des d'aleshores, el BBVA ha caigut a 9,61 i el Sabadell ha pujat a 1,89 euros. Els experts apunten que el fet que el valor conjunt dels dos bancs fos més alt aleshores que ara és un indicador que els mercats prefereixen que les dues entitats es mantinguin per separat.

stats