L'assalt del BBVA al Sabadell

Desgel entre Oliu i Torres en plena presa de possessió d'Escrivá

El nou governador del Banc d'Espanya demana una reforma de la llei per dotar de més "autonomia" l'organisme

MadridTot estava a punt en una de les sales del Banc d'Espanya perquè comencés la presa de possessió de José Luis Escrivá com a nou governador de l'organisme supervisor, un canvi que no ha estat exempt de crítiques pel seu recent pas pel govern de Pedro Sánchez. Aquest dimarts al migdia, tècnics del banc, economistes i polítics, així com representants del món sindical i empresarial, han anat fins a la seu de l'ens per acompanyar el flamant governador i acomiadar-se de qui ho ha estat els últims sis anys, Pablo Hernández de Cos. Entre el públic, però, no ha passat desapercebuda la presència dels màxims directius de la gran banca espanyola. En particular, del president del Banc Sabadell, Josep Oliu, i el president del BBVA, Carlos Torres, que han aprofitat l'ocasió per mostrar desgel, fins al punt que han eclipsat l'arrencada de l'acte.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més de la foto entre Oliu i Torres, la segona que es fan en públic des que el banc bilbaí va llançar l'opa hostil damunt del Sabadell, el moment ha estat protagonitzat per una encaixada de mans, copets a l'esquena i una curta però distesa conversa sobre les vacances d'estiu. Oliu i Torres han trencat així amb l'escalada en què havia entrat la guerra oberta entre totes dues entitats des que el BBVA va llançar l'opa. O com a mínim ho han aconseguit momentàniament. De fet, l'últim xoc públic el va protagonitzar fa menys de 10 dies el conseller delegat del Sabadell, César González Bueno, quan va afirmar que l'opa havia "descarrilat".

Cargando
No hay anuncios

"Ja ens reunirem", els ha comentat Escrivá als dos primeres espases de les entitats quan, en acabar l'acte, s'hi han apropat a donar-li l'enhorabona pel càrrec. El mateix han fet la resta de màxims responsables de la gran banca presents a l'acte: Ana Botín, presidenta del Banc Santander, i José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el Banc d'Espanya ha beneït l'opa, és un dels fronts que el flamant governador té al davant, sobretot perquè obre la porta a un canvi profund pel que fa al sector bancari espanyol. En tot cas, ara la patata calenta de l'operació és damunt la taula de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Al sector es dona per fet que la cosa va per llarg. "Paciència", exigia fa uns dies la presidenta de la CNMC, Cani Fernández.

Més autonomia i independència

Amb tot, Escrivá ha iniciat el càrrec de governador fent bandera de la independència de l'organisme i, de fet, ha promès més autonomia. El cert és que el màxim responsable assumeix el càrrec després d'haver rebut fortes crítiques pel salt que ha fet des de l'executiu de Pedro Sánchez, del qual ha estat ministre els últims anys, primer de la Seguretat Social i més recentment de Transformació Digital. De fet, va liderar la reforma de les pensions de la legislatura passada, la sostenibilitat de la qual ha estat qüestionada justament pel Banc d'Espanya.

Cargando
No hay anuncios

L'exministre socialista ha explicat que pretén dur a terme una reforma de la llei per dotar de més autonomia el Banc d'Espanya. Per analitzar el canvi normatiu, Escrivá ha explicat que es crearà un grup de treball liderat per la consellera Lucía Rodríguez. "Sembla raonable reflexionar sobre la conveniència d'introduir modificacions a la llei d'autonomia passats aquests 30 anys [des que es va aprovar la norma]. I així ho creu el consell de govern del Banc, que en la primera reunió de treball va decidir constituir el grup de treball", ha explicat Escrivá. Fonts de l'organisme supervisor no descarten que entre els canvis que es puguin dur a terme es plantegi retocar el sistema de nomenament del governador, que actualment té el mandat limitat a sis anys.