Banca

CriteriaCaixa passa a l'atac a la recerca dels 40.000 milions d'actius

El hòlding empresarial de La Caixa vol saltar de 400 a 700 milions d'euros anuals de dividends el 2030

4 min
Angel Simón i Isidre Fainé a la presentacio del Pla estrategic de Criteria Caixa

BarcelonaLa primera empresa de Catalunya –per a molts, l'única gran empresa de Catalunya– vol ser molt més gran. CriteriaCaixa, el hòlding d'inversions de la Fundació La Caixa, ha anunciat aquest dilluns un pla estratègic que fonts de l'entitat qualifiquen d'"agressiu i difícil de complir". Criteria, sumida en un trimestre de convulsió compradora, ha traçat un camí que ha de portar-la a passar de gestionar 27.000 milions d'euros d'actius a tenir-ne 40.000 l'any 2030, la qual cosa suposa un salt del 48% sobre el perímetre actual.

Primera fila de seients, a l'acte de presentació, avui a Criteria

El president de la fundació i del seu braç empresarial, Isidre Fainé, i el seu delfí, el conseller delegat de Criteria Àngel Simón, han presentat aquest dilluns un pla que trenca amb l'estratègia dels últims anys i que posa negre sobre blanc la sacsejada viscuda en els últims mesos, quan el hòlding ha irromput a Puig, Colonial o ACS, a més de reforçar la seva posició a Telefónica i de mirar de blindar-se a Naturgy.

Fainé ha assegurat que l'objectiu del pla és continuar "generant més valor social" i "preservar i fer créixer" el patrimoni del hòlding i de la fundació.

El hòlding ha insistit que es vol centrar en "empreses estratègiques, punteres, i en alguns casos amb inversions a llarg termini". En aquest nou pla, que ha de fer saltar el hòlding dels 400 milions de dividends als 700 milions anuals, hi haurà quatre tipus d'inversions: estratègiques (que inclouen inversions històriques com CaixaBank, Naturgy o Telefónica), diversificació (on s'inclouen Puig o ACS), capital privat (on volen arribar a tenir un 10% dels actius entrant en fons d'inversió), i àmbit immobiliari (on es vol mantenir al llindar del 10% i on s'emmarca la inversió a Colonial).

"Troncals" i "influents"

Criteria aspira a mantenir-se com el primer hòlding empresarial d'Espanya sent "troncal" a les seves empreses estratègiques i "influent" en les de diversificació, després d'uns anys en què fins i tot havia renunciat a tenir consellers en empreses on, per participació, tenia dret a tenir-ne. La majoria de les seves inversions continuaran centrades a Espanya, per bé que no descarta fer incursions a l'estranger. Entre els canvis previstos, el hòlding vol concentrar molt més les seves inversions i passar de les prop de 90 empreses on participava el 2023 a entre 20 i 30. En un comunicat, Criteria afirma que vol ser "un agent estabilitzador de l'economia espanyola".

Entre les novetats que Criteria té a la vista hi ha l'aposta per la nova cartera de diversificació, entrant en el terreny tecnològic i els sectors de farma, biofarma i retail. Aquesta aposta xoca amb la recent desinversió a Cellnex, que va ajuntar-se en el temps amb la irrupció a la constructora ACS. Criteria ho ha intentat explicar apuntant que ACS és una "constructora tecnològica" i que la catalana Cellnex no pagarà dividends fins al 2026 i que pagarà prop d'un 1%, quan el hòlding de La Caixa vol més d'un 5% per fer les inversions. En el cas d'aquestes participacions més estacionals, Criteria vol apostar per empreses amb un pla de creixement per deixar-les quan ja hagin retornat el valor.

Negociacions per Naturgy i sorpresa a Telefónica

Respecte a la situació de Naturgy, d'on dos grans fons busquen sortir i on Criteria acaba de trencar negociacions amb Taqa, el camí és clar. Criteria busca un "accionariat estable, algú que vulgui estar-hi a llarg termini", i el hòlding ja explora "alternatives", segons fonts del hòlding.

El hòlding va ser ambigu respecte al pla Gèminis, plantejat pel president de Naturgy, Francisco Reynés, que volia dividir en dos la companyia com ja va fer en el seu dia amb Abertis. Tot i que la idea és que no vol "trossejar per trossejar", segons fonts de la companyia, sí que estaria a favor de trossejar per afegir valor.

En el seu moment es va publicar que Criteria reforçaria el seu capital fins al 10% per garantir un nucli de control espanyol, en una operació en què ha actuat de la mà del govern espanyol. Fonts del hòlding, però, apuntaven aquest dilluns que estan "còmodes" amb el 5% actual i que si continuen pujant d'aquest percentatge avisaran el mercat.

El retorn de la seu social no està entre els plans del hòlding

El hòlding anunciava aquest dilluns un pla estratègic que no esmenta cap retorn de la seu social del grup a Catalunya, ni pel que fa a Criteria ni a les seves diverses participades. "Estem molt còmodes amb la seu social a Palma, una seu operativa a Barcelona i una altra seu operativa a Madrid", deien fonts del braç inversor de La Caixa.

Les mateixes fonts també van voler valorar el contrast entre el moment inversor i de creixement que viu Criteria i la letargia dels últims anys: "La feina en el passat ha estat extraordinària, no s'ha recalcat prou els deu anys que van passar de la llei de caixes a tenir una fundació que és una de les primeres del món, una de les primeres carteres industrials del país i un banc com CaixaBank".

stats