L'assalt del BBVA al Sabadell

El correu del BBVA que tanca la porta a la compra del Sabadell

Carlos Torres, president de l'entitat d'origen basc, afirmava diumenge que no tenien marge per millorar l'oferta

Barcelona"És molt important que el teu consell d'administració conegui que el BBVA no té cap espai per millorar els seus termes econòmics [...] Ja hem esgotat tot l'espai que teníem en haver mantingut una prima del 30". Aquestes paraules formen part del correu electrònic que va adreçar Carlos Torres, president del BBVA, a Josep Oliu, el seu homòleg al Banc Sabadell, aquest diumenge, abans del transcendental consell d'administració que es va celebrar dilluns per valorar l'oferta de compra pel banc català.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Sabadell, en una decisió insòlita, ha decidit fer públic davant la CNMV aquesta comunicació entre banquers "a fi que el mercat compti amb informació completa i transparent" i fins i tot apunta que Oliu va rebre el correu "sense haver-hi contacte o intercanvi previ entre les parts".

Cargando
No hay anuncios

L'oferta del BBVA valorava el banc català en uns 11.500 milions i era el doble de generosa que la del 2020, perquè donava una acció del BBVA per cada 4,8 accions del banc català en el bescanvi de títols que es plantejava. A més, atorgava tres consellers al banc català en l'entitat resultant, a més de mantenir la seu corporativa de Sant Cugat del Vallès i de prometre un sistema meritocràtic a l'hora de triar els equips i decidir les baixes de plantilla.

Les paraules de Torres són molt importants, en la mesura que tanquen la porta –si Torres va ser sincer– a una segona oferta pel banc català amb seu a Alacant. Després que el consell d'administració del Sabadell rebutgés dilluns sense unanimitat la proposta, el BBVA tenia tres opcions: millorar l'oferta, llançar una opa hostil o desistir de l'operació. Durant la jornada de dimarts les fonts financeres consultades per l'ARA posaven en relleu les enormes dificultats que implica llançar una operació hostil. Si millorar l'oferta tampoc entra dins les possibilitats del BBVA, com sostenia Torres al missatge, l'operació es pot donar per morta.

Cargando
No hay anuncios

Impacte a la borsa

I, de fet, els inversors borsaris semblen haver arribat dimecres exactament a aquesta conclusió. Les accions del banc català han tancat la jornada caient un 4,33%, una baixada molt més marcada que la de dimarts, quan encara hi havia l'expectativa que el BBVA millorés l'oferta per una via o per l'altra. El BBVA tornava a créixer aquest dimecres al voltant de l'1%. Des del 29 d'abril, just abans que es conegués l'interès pel Sabadell del banc que presideix Carlos Torres, el BBVA ha caigut un 5,5% a borsa i el Sabadell ha pujat un 4,5%.

Cargando
No hay anuncios

Fonts financeres expliquen que la interpretació d'aquestes dades va en la línia que al mercat no li agradava la fusió i per això el BBVA va caure quan es va saber i puja des que el Sabadell l'ha rebutjat.

Per bé que és cert que les empreses cotitzades han de vetllar al màxim per la bona informació dels inversors, la publicació de la carta de Torres per part del Sabadell és molt poc habitual. Fonts coneixedores expliquen que és una resposta a l'aparició d'informacions en l'entorn econòmic madrileny on s'apunta que Oliu va conèixer l'interès del BBVA uns dies abans que Sky News en donés l'exclusiva, el 30 d'abril. També són una resposta a afirmacions segons les quals el banc català no té projecte ni recorregut a borsa.

Cargando
No hay anuncios

¿Què sabia Oliu i des de quan?

Des que es va conèixer l'interès del BBVA en el Sabadell, que es va confirmar amb un fet rellevant del banc d'origen biscaí davant el regulador borsari, el Sabadell ha volgut recalcar que desconeixia aquest interès. Però el banc que presideix Torres ho ha negat i ha insistit que des de mitjan abril Oliu n'estava al cas i que tots dos presidents n'havien parlat.

Cargando
No hay anuncios

Aquest mateix dimecres unes paraules de la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, Cani Fernández, semblaven avalar la versió del BBVA. Segons ha declarat després de participar en un acte de l'Institut de l'Empresa Familiar, tots dos bancs van iniciar la passada setmana un "contacte de cortesia" amb la CNMC. Això feia pensar que l'aproximació del BBVA va ser amistosa i coneguda pel Sabadell; però durant la jornada es va aclarir que l'aproximació a Competència la va portar a terme exclusivament el BBVA.