Cop al Sabadell: Competència rebutja la immensa majoria d'al·legacions de les entitats contra l'opa del BBVA

L'organisme supervisor continua l'anàlisi de l'operació en fase 2 i reconeix només el banc català com a actor interessat

La presidenta de la Comissió Nacional de la Competència, Cani Fernández.
2 min

MadridGalleda d'aigua freda per a les entitats que s'havien personat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) contra l'opa hostil del BBVA al Banc Sabadell. L'organisme que presideix Cani Fernández ha rebutjat gairebé totes les al·legacions presentades contra l'operació, com ara les de les patronals, si bé sí que ha acceptat les que va presentar el mateix Banc Sabadell, segons confirmen a l'ARA diferents fonts coneixedores del procés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes al·legacions es van començar a presentar després que Competència obrís la fase 2 de l'anàlisi de l'opa. Una fase que s'obre quan, d'entrada, no es veu clara l'operació i l'organisme necessita més temps per analitzar-la. Això no només suposa demanar més informació a les dues entitats financeres, sinó que permet a altres actors interessats poder-se personar contra l'opa i, per tant, dir-hi la seva. Aquest va ser el cas de Foment del Treball, la Cambra de Comerç, Pimec i l'Associació d'Accionistes Minoritaris del Sabadell, entre altres, però també del mateix Banc Sabadell. Després d'analitzar totes les al·legacions, gairebé una vuitantena, Competència només ha acceptat la del Banc Sabadell.

Cal tenir en compte que aquest procediment és molt estricte, sobretot perquè acceptar una al·legació suposa atorgar a qui l'ha presentat la condició "d'actor interessat" i, per tant, poder formar part de l'anàlisi de la concentració. En particular, el que valora Competència és si es tracta d'un interès legítim. Per poder acreditar-lo, però, no només cal demostrar un interès general al voltant de l'operació, sinó que cal que aquest interès estigui estrictament lligat a la defensa de la competència.

Amb tot, fonts coneixedores del procés apunten a l'ARA que això no tindrà una conseqüència real sobre el procediment, i més aviat apunten a una dilatació del procés: aquells a qui Competència ha denegat personar-se davant l'opa poden recórrer la decisió de l'organisme. Per tant, el tràmit encara es podria allargar més, en un escenari que afavoreix els interessos del Banc Sabadell contra l'opa i perjudica els del BBVA.

Primavera del 2025

Arran del fet que Competència decretés l'inici de la fase 2, el calendari de l'opa del BBVA al Sabadell ja s'ha allargat fins ben entrat el 2025. A més, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ja ha confirmat que aprovarà l'opa del BBVA al Sabadell quan es conegui el dictamen de Competència. D'aquesta manera, en cas que Competència esgoti tot el temps que pot durar la fase 2, el període d'acceptació (quan els accionistes del Banc Sabadell podran votar si decideixen vendre o no les seves accions al BBVA) podria no arribar fins a la primavera del 2025. Això ha capgirat els plans del BBVA, que, d'entrada, preveia que la CNMC resolgués l'operació en fase 1. Des d'aleshores, el banc bilbaí ha obert la porta públicament a la possibilitat de fer marxa enrere, castigat per una doble combinació d'elements que el perjudiquen. El BBVA pot patir per la imposició d'aranzels dels Estats Units a Mèxic, cosa que refredaria l'economia del seu primer mercat. Aquests mesos extres poden donar corda al cas Villarejo, que està als tribunals i esquitxa el banc d'origen biscaí, i a més als fons i als mercats no els agrada que la incertesa s'estengui durant massa temps.

stats