TJUE

Cop de la justícia europea a la banca per les despeses hipotecàries

El TJUE dictamina que el termini per reclamar els diners cobrats indegudament comença quan hi ha una sentència ferma

Ofertes de pisos i hipoteques en una agència immobiliària.
25/04/2024
2 min

EstrasburgNou revés de la justícia europea contra la banca per les clàusules hipotecàries abusives. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dijous que el termini durant el qual es pot reclamar la devolució de les despeses hipotecàries comença a córrer quan el client té una sentència favorable en ferm i no quan es van signar o pagar, ni tampoc quan el Tribunal Suprem o la mateixa cort de Luxemburg va dictar jurisprudència sobre casos que es poden considerar similars.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És a dir, a la pràctica, el tribunal comunitari ha ampliat els terminis perquè els usuaris puguin demanar les despeses hipotecàries que les entitats bancàries els van cobrar de forma inapropiada. D'aquesta manera, el TJUE ha donat la raó als usuaris catalans que van portar aquests casos als tribunals i ha desestimat els arguments que havien presentat CaixaBank i el Banco Santander.

En els dos casos, els bancs defensaven que els terminis per sol·licitar aquests diners, que eren de quinze i deu anys, van expirar perquè havien començat a córrer quan es van pagar, el 1999 i el 2007, i l'Audiència Provincial de Barcelona va sentenciar a favor de les entitats. Els consumidors, però, ho van recórrer al Tribunal Suprem, que va decidir traslladar una qüestió prejudicial als tribunals comunitaris.

I aquest dijous el TJUE, que és la cort de màxima instància de la justícia europea, ha sentenciat definitivament que fixar com a inici del termini el dia en què es van pagar les despeses hipotecàries "dificulta excessivament l'exercici dels drets que la directiva europea confereix al consumidor". "Permetre al professional, en multitud de casos, quedar-se amb les quantitats indegudament adquirides", afegeix la sentència del tribunal de Luxemburg.

Per això, el TJUE insisteix que hi ha d'haver una resolució ferma perquè el consumidor "tingui un coneixement cert de la irregularitat d'aquesta clàusula" i és aleshores quan s'ha d'obrir el termini de reclamació. Tampoc no dona per bo que les entitats bancàries engeguin el comptador quan surti una sentència d'un cas que ells consideren similar, com una d'anterior del Tribunal Suprem en què va declarar abusives unes clàusules abusives que s'assemblaven a les dels dos casos en qüestió.

stats