BarcelonaNatàlia Mas (Sant Martí de Tous, 1979) ha viscut des del seu despatx a la conselleria d'Economia la tempesta recent per l'intent de compra del Sabadell per part del BBVA. La seva posició, d'oposició frontal contra l'operació, és especialment significativa venint d'una persona que va treballar deu anys al Banc Central Europeu (2004-2014) i que entre el 2015 i el 2016 va exercir al Banc Sabadell com a directora d'entorn financer a la unitat de macroeconomia.
Per què al Govern no li agrada l'operació de compra del Banc Sabadell?
— Hi ha un problema de concentració bancària. Des de la crisi financera hi ha hagut un procés de concentració bancària, molt més accentuat a Catalunya, i això vol dir menys competència i que les empreses tenen menys crèdit i més costos, i que els ciutadans pateixen una remuneració més baixa del seu dipòsit, com ha denunciat aquests dies l'economista en cap del BCE. La concentració bancària a Catalunya ja és molt alta: segons l'índex Herfindahl [que mesura la concentració en un sector], ara mateix estem en 2.500 punts, quan a partir de 1.800 ja és un índex de concentració elevat. Només Xipre, a tota la zona euro, estaria a un nivell més elevat. Alemanya, per exemple, està a 300 punts. Això té un cost per a l'economia i per a les pimes i la ciutadania. I més quan el Sabadell és una entitat referent en finançament a empreses. Això reduiria la capacitat de finançament del nostre teixit productiu.
Per tant, no ho veu com una operació bona o neutra per a la ciutadania catalana.
— No. És una operació que perjudica l'interès públic, suposa un empobriment de l'interès públic.
Creu que Competència pot acabar frenant l'operació?
— Aquesta operació ens ha de fer veure que hi ha un problema important de concentració bancària. El ministre Bolaños deia fa pocs dies que ens hem de congratular de tenir entitats grans i rendibles en l'àmbit europeu i mundial. Crec que no hem d'anar per aquí. Els reptes de futur els afrontarem millor amb més competència bancària. Estem en un moment important pel que fa a reindustrialització, i això requerirà més crèdit i pols inversor.
Algú del BBVA es va acostar al govern de la Generalitat per explicar l'oferta?
— No inicialment, sí després de fer pública la proposta.
N'ha parlat amb Josep Oliu?
— Des del Govern hi hem estat en contacte estret, però mantindrem això amb discreció. Aquest Govern defensa els interessos de Catalunya, i des de la conselleria d'Economia en tot moment treballarem perquè una operació així no es materialitzi.
Creu que això pot acabar en una opa?
— El BBVA ha explicat que vol un procés amistós. Això no hauria de derivar en una opa hostil.
En els darrers mesos hem viscut situacions complicades a Celsa, Grifols i ara al Banc Sabadell. ¿Creu que Catalunya hauria d'articular un fons industrial com la SEPI per protegir les seves grans empreses?
— Aquest Govern ha activat un fons per mantenir l'arrelament d'empreses estratègiques a Catalunya, un fons operatiu des d'enguany amb una capitalització de 100 M€. Però si tinguéssim les eines d'un estat, els mecanismes jurídics, reguladors i també de quantitat de recursos serien d'un altre ordre. Una CNMC catalana estaria esmolant les eines i analitzaria amb tot detall una operació així.
¿Es plantegen fer trucades d'alt nivell a Madrid per explicar que això a Catalunya no li convé?
— Nosaltres fem la feina que ens pertoca, que és defensar els interessos de Catalunya, no sempre de manera explícita. Hem fet feina discreta en aquest sentit i més feina que podem fer en el sentit d'interlocució amb determinades autoritats europees.