Dos Carlos i un viatge exprés de Madrid a Santander
El BBVA i el govern central tornen a xocar a la capital càntabra per l'opa hostil sobre el Banc Sabadell
SANTANDERNi cinc hores. Això és el que ha durat el viatge exprés d'aquest dilluns a Santander (Cantàbria) del pols que mantenen el BBVA i el govern espanyol per l'opa al Banc Sabadell.
Quan faltaven pocs minuts per a dos quarts de nou del matí, dos Carlos agafaven des de la terminal T4 de Madrid el mateix avió. Un, de cognom Torres, era el president del banc bilbaí; l'altre, de cognom Cuerpo, el ministre d'Economia. Es dirigien a la capital càntabra per donar el tret de sortida al curs d'estiu que l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) organitza a la Universidad Menéndez Pelayo, i que patrocina el mateix BBVA. Dalt de l'avió, a Cuerpo i a Torres els separaven poques files de seients, una distància que desapareixeria poc després. A les onze en punt, ja en terra ferma, el titular d'Economia i l'alt directiu seien de costat a la mateixa taula.
L'apropament ha tingut lloc al Palau de la Magdalena, on fins divendres se celebra el curs, però ha durat just dues hores, fins a la una del migdia. Les agendes d'un i l'altre han obligat a posar punt final a la sessió inaugural del curs, però també al viatge compartit: Cuerpo tornava a Madrid, i Torres a la seu del banc a Bilbao.
Potser ha estat la brevetat del viatge el que ha abocat Torres a disparar "el tema d'actualitat" directament, sense esperar-se a les preguntes dels periodistes: "[L'opa al Sabadell] És una clara aposta per les pimes. Després de la integració, tenim el ferm compromís de mantenir el model de gestió de riscos en pimes que té el Sabadell", ha dit durant la seva intervenció inicial. Era només el preludi d'una defensa de les "bondats" de l'opa hostil sobre el banc d'origen català, i que s'allargaria tota la sessió.
La possible absorció ha generat discòrdia entre l'entitat financera i el govern espanyol, però Torres ja està avesat a encetar temes espinosos amb l'executiu de Pedro Sánchez: fa just un any, a la mateixa taula i durant les mateixes jornades, la poca remuneració dels dipòsits per part dels bancs provocava el xoc amb l'antecessora de Cuerpo, Nadia Calviño.
Ara bé, conscient del rebuig explícit del govern a l'opa, i que Cuerpo seguia de reüll tot el que deia, el president del BBVA ha aprofitat la proximitat per encendre una pipa de la pau: "Vull donar l'enhorabona al govern i en especial al ministre d'Economia pel comportament del creixement [econòmic]", ha dit Torres, que fa un any advertia que l'impost extraordinari al sector "no ajudava" al creixement. Enguany, i a les portes que el govern el faci permanent, Torres ha insistit que la seva posició sobre el tribut segueix sent la mateixa.
Poc entusiasme
Però els aplaudiments de Cuerpo un cop Torres ha acabat el discurs no anticipaven un canvi de posició del ministre: "Quanta passió!", xiuxiuejava, irònic, un dels fotògrafs a la sala. El ministre d'Economia tampoc ha volgut ser descortès amb el directiu de l'Íbex-35 i ha assegurat que tenen una relació personal "estreta", tot i que "en l'àmbit institucional hi ha diferències". A partir d'aquí, el ministre d'Economia ha tornat a detallar els problemes de l'operació: des d'un risc per a l'estabilitat financera, també per a la inclusió de la població més gran, fins a l'afectació particular a territoris com Catalunya o sobre les petites i mitjans empreses. Alhora, li ha recordat a Torres que si bé el govern espanyol és "molt respectuós" amb la feina d'organismes com la CNMC o el Banc Central Europeu, també té un rol, "que és [acceptar o no] la fusió".
En tot cas, l'advertència de Cuerpo sobre el paper que juga el govern espanyol en l'operació no sembla fer perdre la son a Torres, que durant la sessió ha promès que la reducció de costos no impactarà les plantilles (o no de manera destacada): "Una opa sense una fusió no és un escenari que ens plantegem", ha dit, tot i que seguidament ha reconegut que si s'arriba a aquesta situació les estimacions del banc apunten que podrien "optimitzar l’estalvi".
El viatge d'aquest dilluns, doncs, ha estat curt, però no exempt de turbulències.