Carlos Torres (BBVA) defensa l'opa al 'Financial Times': "Europa necessita ara bancs més grans"
El president del BBVA assegura en un article d'opinió que el sector bancari de la UE ha quedat enrere
El president del BBVA, Carlos Torres Vila, defensa l'opa sobre el Banc Sabadell a través d'un article d'opinió al diari britànic Financial Times, titulat "És bo que els acords europeus tornin a estar sobre la taula". En el text, Torres afirma que "el continent necessita urgentment empreses més grans per competir a escala mundial en sectors crucials per mantenir el creixement econòmic i generar llocs de treball i recursos per sustentar el model social europeu" i assegura que el sector financer és un exemple clar en aquest imperatiu. En aquest sentit, diu, "el risc urgent ja no és que els bancs siguin «massa grans per fracassar», sinó «massa petits per oferir»".
"El creixement dels bancs ja no depèn de maons i morter, sinó de la capacitat d'innovar en línia", diu Torres. "El ritme de la interrupció només s'accelerarà encapçalat pels avenços vertiginosos de la IA i altres tecnologies". Alhora, el president del BBVA recorda que els bancs han de fer inversions cada vegada més grans en tecnologia "per garantir un servei continu i per suportar, respondre i recuperar-se de les interrupcions digitals i els ciberatacs, tal com exigeix la regulació de la UE" a partir del gener vinent. "Per mantenir-se competitius, els bancs han de repartir aquests costos de tecnologia entre una base de clients més gran", diu.
Amb tot, Torres considera que "Europa ha quedat enrere" pel que fa al sector bancari. "Malgrat la dimensió econòmica de la regió, cap banc de la UE es troba actualment entre els 25 primers del món per capitalització borsària. En canvi, els bancs més valuosos es troben als EUA i la Xina (mercats comparables en mida del PIB) i fins i tot en economies més petites com l'Índia, el Japó, el Canadà i Austràlia", apunta Torres.
I defensa així la fusió entre entitats: "Mentre esperem la finalització de la unió bancària prevista i la unió dels mercats de capitals a la UE, Europa necessita ara bancs més grans. La mida importa per la forta relació entre escala, rendibilitat bancària, capacitat d'inversió en tecnologia i innovació i capacitat de finançar l'economia real per donar suport al creixement del PIB. Els bancs més grans, més forts i més eficients tenen més probabilitats d'aportar capital a empreses i grans projectes, o d'invertir en la gestió de riscos complexos en un món multipolar i incert. Els prestadors més grans no només poden ampliar el finançament bancari a través de les fronteres, sinó que també poden contribuir de manera més activa al desenvolupament de fonts de finançament alternatives crucials, com ara mercats de titulització, accions i finançament de bons", escriu.
En aquest sentit, Torres posa deures als governs: "A mesura que els bancs fan les seves fusions i adquisicions, les autoritats han d'accelerar i eliminar les barreres a la consolidació interna i als acords transfronterers. Aquesta és l'única manera d'escalar els prestadors del continent i la seva potència de foc financera al ritme". I assegura que les fusions millorarien la competència, que ha estat una de les crítiques més recurrents pels escèptics a l'opa: "De fet, la consolidació entre els bancs tradicionals hauria de millorar la competència mitjançant l'enfortiment de la capacitat dels prestadors per competir a escala mundial i per oferir més finançament i millors serveis als clients", assegura. Amb aquests arguments, Torres defensa l'opa en un dels diaris econòmics de referència al món, malgrat que fa tan sols dos dies el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, va demanar a la premsa que "es mantingui al marge" de l'opa.