L'assalt del BBVA al Sabadell

Les cambres catalanes carreguen contra l'opa del BBVA al Sabadell davant Competència

Santacreu recorda el "risc de disminució de l'oferta de crèdit" si la fusió entre entitats tira endavant

Barcelona"La principal font de preocupació és el presumible risc de disminució de l'oferta de crèdit derivada d'una major concentració bancària, que en el cas concret de Catalunya assoliria límits molt elevats". És una de les frases destacades de la carta que Josep Santacreu, president de la Cambra de Barcelona, ha enviat aquest dilluns a Cani Fernández, presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per expressar l'oposició del Consell de Cambres de Catalunya a l'opa plantejada pel BBVA sobre el Sabadell.

Inscriu-te a la newsletter Opinadors per presumir-neInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Santacreu explica en la seva carta que les raons d'aquesta preocupació respecte d'una possible fusió que suprimiria el banc d'origen vallesà "són àmpliament compartides pel conjunt del teixit econòmic i empresarial de Catalunya, representat per les cambres", tal com han pogut constatar "en múltiples converses amb empresaris de diferents sectors i mida empresarial" en els últims mesos.

Cargando
No hay anuncios

El president del Consell de Cambres explica a Fernández (que tindrà un paper en l'opa perquè en algun moment haurà de valorar si la CNMC dona llum verda a l'operació o imposa condicions) que "en el cas del Banc Sabadell es donen unes circumstàncies singulars que van més enllà dels criteris habituals de defensa de la competència, ja que es tracta d'una entitat financera molt especialitzada en el crèdit a les petites i mitjanes empreses".

En la seva missiva, Santacreu insisteix en "el valuós intangible" creat en la xarxa de relacions i coneixements vinculats a les persones "a banda i banda de la relació banca-empresa". El president de la Cambra defensa també el "projecte d'integració europea encetat pel Sabadell" amb la compra de TSB que projecta "a l'exterior una cultura de servei a la pime des d'una base domèstica forta".

Cargando
No hay anuncios

Cani Fernández ha donat en els últims mesos missatges ambigus sobre la posició de la CNMC respecte a una opa que deixaria a l'Estat només tres grans entitats (Santander, BBVA i CaixaBank) i que a regions com Catalunya dispararia la manca de competència. Fernández ha manifestat que "menys bancs no vol dir menys competència", tot i que no hi ha encara postura oficial de l'organisme que presideix. De fet, l'anàlisi de la CNMC sobre els riscos que l'opa pot tenir en termes de competència es pot allargar fins al punt que la CNMV podria permetre el període d'acceptació (que els accionistes del Banc Sabadell puguin acudir a l'opa i votar) sense que l'organisme hagi donat a conèixer el seu parer.

Cargando
No hay anuncios

El posicionament de la Cambra arriba dues setmanes després que Pimec també es manifestés en contra de l'opa. En aquest cas, la patronal alertava que la caiguda del crèdit disponible per als ciutadans i empreses pot ser de 54.000 milions d'euros.

Allau de crítiques

Des que a principis de maig es va fer públic l'interès del BBVA per fusionar-se amb el Sabadell les crítiques a aquesta operació han estat una constant. Forces polítiques de tots els colors i de diferents administracions (des del govern central fins als de Catalunya o el País Valencià) han criticat aquesta opa. Per part de la Generalitat, la conselleria d'Economia, Natàlia Mas, va recordar que l'opa "perjudica l'interès públic" i va apuntar també als problemes de competència: "La concentració bancària a Catalunya ja és molt alta: segons l'índex Herfindahl [que mesura la concentració en un sector], ara mateix estem en 2.500 punts, quan a partir de 1.800 ja és un índex de concentració elevat", va dir en una entrevista a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

En el costat dels que donen suport a l'operació hi ha el Banc Central Europeu, partidari de grans entitats, la CEOE, alineada en aquest cas amb el BBVA, i part dels fons que estan a l'accionariat dels dos bancs.