Banca

CaixaBank posa rumb als 5.000 milions anuals de guanys

L'entitat obté un benefici de 2.675 milions el primer semestre del 2024, un 25,2% més

ValènciaEls guanys de CaixaBank continuen disparats i l'entitat catalana amb seu a València ha tancat el primer semestre de l'any amb un benefici net de 2.675 milions d'euros. La xifra suposa un increment del 25,2% respecte al mateix període del 2023 i ha estat possible gràcies a la gran rendibilitat dels marges d'interessos i al creixement del crèdit i dels dipòsits. Si la companyia manté el ritme de guanys durant la segona meitat de l'exercici, assolirà els 5.000 milions de beneficis. Tot i que la xifra no representaria un rècord, perquè el 2021 va guanyar 5.226 milions gràcies a la fusió amb Bankia i 4.816 el 2023, sí que suposarà una nova fita per a l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els que sí que han aconseguit un rècord en el primer semestre de l'any han estat els sis principals bancs espanyols –Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja–, que van obtenir un benefici conjunt de 15.287 milions, un 28% més que un any abans.

Cargando
No hay anuncios

En els números de CaixaBank destaquen els guanys que li ha proporcionat el marge d'interessos, el principal negoci bancari, pel qual va aconseguir fins al juny 5.572 milions d'euros, un 20,5% més. Més modestos van ser els ingressos per serveis –gestió patrimonial, assegurances de protecció i comissions bancàries–, que van créixer un 4,4%, fins a 2.449 milions. Per la seva banda, la cartera de crèdit es va incrementar un 2,2% respecte al desembre del 2023, fins als 351.700 milions, mentre que els recursos de clients es van elevar un 5,9% fins als 667.424 milions.

En la presentació de resultats celebrada a València aquest dimecres, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, ha pronosticat que l'augment del marge d'interessos ha arribat a la fi per l'increment del tipus d'interès. No obstant això, s'ha mostrat confiat que l'entitat pugui compensar la reducció d'ingressos en aquest apartat –el més rendible– incrementant l'activitat comercial.

Cargando
No hay anuncios

"L'opa al Sabadell la veiem des de la barrera"

El banquer madrileny s'ha mostrat molt més prudent en la resposta a les preguntes dels periodistes sobre l'actualitat: ha defugit pronunciar-se sobre l'opa del BBVA al Banc Sabadell i ha dit que prefereixen veure-la "des de la barrera". En la mateixa línia, i sobre la possible afectació de l'operació en la competència al sector, el directiu ha afirmat que li correspon valorar-ho a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Tot seguit, però, ha defensat que la competència bancària a Espanya és "molt elevada".

Cargando
No hay anuncios

Gortázar s'ha mostrat encara més reservat en relació amb l'acord de finançament entre ERC i el PSC per a Catalunya, que ha preferit no analitzar. Per contra, sí que ha opinat sobre el desig de l'executiu espanyol de gravar els fons d'inversió i de pensions. El financer ha reclamat al govern que sigui "realista". "El capital és movible i podem trobar-nos amb un efecte expulsió que és dolent per a l'economia", ha alertat.

Sobre el tribut als beneficis extraordinaris als bancs, Gortázar ha insistit que els guanys actuals senzillament "compensen" períodes de menys ingressos. En concret, ha citat com entre els anys 2010 i 2021 la rendibilitat del sector va ser del 4,8% davant el 14,4% del període 2021-2024. En la mateixa línia, ha insistit que la rendibilitat del sector bancari a Espanya és de l'11,8%, inferior al conjunt de les grans empreses de l'Íbex-35, que és del 16%. "Per ser la banca anem a carregar més?", ha preguntat en veu alta.