CaixaBank allarga el seu moment dolç i guanya 4.248 milions fins al setembre
L'entitat catalana anuncia una millora de beneficis del 16% l'endemà d'anunciar el canvi a la presidència
CaixaBank va obtenir un benefici net atribuït de 4.248 milions d'euros fins al setembre, un 16,1% més que en el mateix període de l'any passat. L'entitat bancària ha explicat que l'increment dels guanys es deu al "fort creixement de l'activitat i a la seva elevada solidesa financera". Els recursos dels clients han augmentat en 43.502 milions (el que suposa un 6,9% més) i la nova producció de crèdit avança un 20% respecte als nou primers mesos del 2023.
Les xifres, comunicades aquest dijous per la Comissió Nacional del Mercat de Valors, arriben un dia després de la renúncia del president de l'entitat bancària, José Ignacio Goirigolzarri, que serà substituït per Tomàs Muniesa a partir de l'1 de gener del 2025. CaixaBank també ha comunicat que el marge d'interessos (la dada clau dels ingressos, perquè provenen dels préstecs, el negoci clau de la banca) puja en un 13,6%, i que la ràtio de morositat es manté en el 2,7%, un nivell històricament baix segons l'entitat. CaixaBank, a més, ha superat els 635.000 milions d'euros en volum d'actius i ha assegurat que ha millorat la seva quota de mercat a Espanya.
El conseller delegat de l'entitat bancària, Gonzalo Gortázar, ha manifestat que en el tercer trimestre va seguir la tendència positiva dels sis primers mesos de l'any, amb una "intensa activitat comercial, morositat continguda, solvència i liquiditat molt per sobre dels requisits i una rendibilitat que ha arribat a nivells raonables". Aquest trimestre ha anat marcat per l'inici de les caigudes de tipus del BCE, que es van iniciar al juny, i de moment Gortázar no va ser del tot contundent sobre l'impacte que ha tingut en el crèdit: "És aviat encara, tot i que com que el mercat hipotecari s'ha abaratit, ja estem veient un impacte en l'activitat", ha explicat.
El consell d'administració del banc ha acordat la distribució d'un dividend a compte del 40% del benefici net consolidat del primer semestre del 2024, per un import de 1.070 milions d'euros (14,88 cèntims d'euro bruts per acció), que pagarà durant el mes de novembre.
Dura crítica a l'impost a la banca
Gortázar ha dedicat cinc minuts a contestar una pregunta sobre la decisió del govern de mantenir l'impost a la banca. El primer executiu del banc català ha recordat que el moment de pujada de tipus i les dificultats de les famílies per la inflació ja queda enrere i que, per tant, no queda clar a què respon l'impost. "No hi entraré, però per això no és", ha dit.
El conseller delegat ha lamentat la discriminació que suposa això per a la banca, especialment pels bancs espanyols en la seva competència amb les entitats estrangeres amb presència a Espanya, però també respecte al conjunt de l'economia. "Ens sentim discriminats enfront de tots els altres sectors", ha dit, per celebrar a continuació la decisió de no allargar l'impost a les energètiques. "Tenien l'avantatge que en el seu cas és molt visible l'efecte de fer fugir les inversions", ha dit sobre les empreses elèctriques i les petrolieres.
L'altre punt d'interès de la roda de premsa era la valoració que pogués fer Gortázar de la sortida de Goirigolzarri. "Ha estat una decisió voluntària i personal", ha insistit. També ha volgut negar la hipòtesi segons la qual l'adeu del financer biscaí respon a una relació deteriorada amb Gortázar. "He tingut, tinc i seguiré tenint una relació magnífica amb Goirigolzarri, ha estat un plaer", ha dit. El conseller delegat també ha manifestat que ha sentit sempre "la proximitat, el suport i els bons consells" de l'encara president.