Caixa Enginyers alerta que l'opa del BBVA "distorsiona" el mercat bancari
Brussel·les dona llum verda a l'opa sobre el Banc Sabadell
BarcelonaBones notícies, per bé que esperades, per al BBVA. L'entitat d'origen biscaí portava dues setmanes dures arran de la victòria de Trump als Estats Units i de l'informe de Competència que enviava a fase 2 la seva opa sobre el Banc Sabadell, i ha trobat consol anímic a Brussel·les. La Comissió Europea ha donat llum verda aquest dimarts a l'oferta d'adquisició bancària que el banc que presideix Carlos Torres va presentar el maig passat. L'executiu comunitari ha conclòs sense objeccions la revisió de l'opa i, d'aquesta manera, l'operació ha superat una altra de les fites necessàries fins que els accionistes del Sabadell puguin decidir si accepten la proposta.
Les dues entitats financeres donaven per fet el vistiplau de Brussel·les des que es va saber que la Comissió Europea examinaria l'operació per explorar l'existència de potencials subsidis de països estrangers que pogués distorsionar el mercat. Fonts comunitàries citades per Efe han recordat que les autoritats europees estaven pendents de comprovar que el BBVA no es beneficiarà d'ajudes de tercers estats. Entre els suports públics que ha rebut el BBVA hi ha el Banc Central Europeu (que ja hi va donar llum verda al setembre) i la mateixa Comissió Europea, que ha insistit sempre que calen entitats fortes i transfrontereres per avançar en la unió de capitals.
Tot i haver superat aquest tràmit, l'opa està ara mateix al terrat de Competència, que analitzarà en els mesos vinents fins a quin punt l'operació, que deixaria només tres grans entitats a Espanya, és convenient per als clients. En paral·lel a Competència, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) també hi ha de dir la seva, però s'espera que aprovi el fullet de l'opa sense complicacions. El govern espanyol ha dit reiteradament que si l'opa acabés tirant endavant, es reservaria l'opció de vetar la fusió entre entitats per mantenir el Banc Sabadell operatiu de forma independent al BBVA.
Lament de Caixa Enginyers
A finals d'abril es va conèixer l'interès del BBVA pel Banc Sabadell i des d'aleshores les dues entitats mantenen una dura pugna per convèncer els accionistes i els diferents actors socials de si l'operació és convenient o no. Pel camí, els dos bancs han intentat créixer en clients, i una altra entitat, la cooperativa de crèdit Caixa Enginyers, alertava aquest dimarts que ho estan fent amb una "agressivitat comercial" que està distorsionant el mercat. Així ho ha expressat Joan Cavallé, encara director general de l'entitat, durant una trobada amb els mitjans per presentar Juanjo Llopis, que el reemplaçarà a partir del mes de gener. "Són entitats molt rellevants i generen distorsió", ha dit Cavallé, que ha apuntat que la cooperativa no ha entrat en guerres de preus.
Cavallé ha apuntat que aquesta competència entre el BBVA i el Banc Sabadell s'ha notat tant en les seves ofertes per captar passiu com en els preus que ofereixen als clients. "Estem anant a polítiques de preus que no són sostenibles a llarg termini", ha dit, i ha apuntat que els tràmits de l'opa són tan llargs en el temps que les polítiques de les entitats implicades estan afectant el conjunt del mercat.
La cooperativa ha explicat que en cas que l'opa tiri endavant hi haurà un sentiment de "desafecció" entre els clients del Sabadell i que tenen plans per captar-los: "Això obriria oportunitats a altres entitats", ha explicat Cavallé, que ha recordat el gran boom de nous socis que va tenir la cooperativa el 2017 i el 2018 després que CaixaBank i el mateix Banc Sabadell traguessin la seva seu de Catalunya.
Respecte al moment que viu Caixa Enginyers, Cavallé i Llopis han destacat el projecte de caixers automàtics en municipis amb risc d'exclusió financera en què l'entitat ha treballat en els últims mesos.