BlackRock, el gegant que sempre guanya i fa veure que no vol manar

El fons nord-americà és el primer accionista tant del Sabadell com del BBVA

La seu de BlackRock a Londres
10/05/2024
2 min

BarcelonaEl principal accionista del Banc Sabadell és el mateix que el del BBVA: el fons nord-americà BlackRock. Té un 3,9% de l'entitat catalana i un 5,4% de la d'origen biscaí. Quin paper té en la fusió? Segons les fonts financeres consultades, cap ni un.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

BlackRock, com la resta dels grans fons, replica els índexs borsaris i fa una gestió passiva, és a dir, que no vol incloure consellers a les empreses on entra. No apliquen el poder polític que tindrien capacitat d'exercir mirant les seves accions i és per això que es pot descartar que hagi tingut cap rol en l'operació del BBVA per comprar el Sabadell.

"Té sota gestió estalvis equivalents al 50% del PIB americà", apunta Xavier Brun, professor del màster en mercats financers de la Barcelona School of Management (UPF), "i no és probable que estiguin pendents del Banc Sabadell". "Ells estan a les grans empreses dels índexs, també al Santander, a Inditex, a Cellnex, etcètera", explica. Aquesta quantitat d'actius sota gestió s'apropava el 31 de desembre del 2022 als deu bilions d'euros.

De fet, l'any 2022 es va endur una bona queixalada en guanys dels quatre principals bancs espanyols: 109,7 milions del Banco Santander, 157 milions del BBVA, 55,8 milions de CaixaBank i 7,3 milions del Sabadell.

L'ARA ha demanat a BlackRock la seva opinió sobre l'operació del BBVA, però un portaveu del fons que presideix Larry Fink ha explicat que no en fan "cap valoració" i que "no donen opinió sobre companyies concretes". Tampoc no han volgut valorar en quin sentit es posicionaran respecte de l'opa.

70 accionistes comuns més

De fet, en total el BBVA i el Sabadell comparteixen 71 accionistes, que tenen el 31% del capital del primer i el 18% del banc català. Val a dir que des de l'inici de l'operació, la suma conjunta del valor en borsa de Sabadell i BBVA ha caigut, cosa que no interessa als fons i que permet concloure que els mercats veuen més rendibilitat i dividends amb els bancs per separat.

Cal tenir en compte que la lògica de tenir empreses que competeixen entre si té sentit des de dos punts de vista: en primer lloc, per equilibrar els diferents tipus d'inversions segons el perfil de risc. En segon lloc, per recuperar en una empresa el que perd la seva competidora, que també tenen al portafolis, en cas que algú pateixi un daltabaix. Fonts financeres expliquen que el BBVA és un banc amb accionistes que busquen molt més risc i rendibilitat que no pas el Sabadell, d'aquí l'aposta del banc d'origen biscaí per Mèxic i Turquia.

stats