Banca

El benefici del Sabadell cau per l'impost a la banca

L’entitat catalana dispara el marge d'interessos i experimenta un lleu augment de la morositat en plena pujada de tipus

César González-Bueno, en una imatge recent.
3 min

MADRIDA finals d'any passat, el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, apuntava que el 2023 "feia bona pinta". El cert és que el primer trimestre no ha estat dolent per a l'entitat catalana amb seu a Alacant, que ha registrat uns guanys de fins a 361 milions d'euros, cosa que es tradueix en un increment de gairebé un 70% respecte als tres primers mesos de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara bé, el benefici net atribuït cau fins als 205 milions d'euros quan s'hi afegeix el nou impost a la banca aprovat pel govern espanyol. Pel nou tribut, que va entrar en vigor el desembre del 2022, l'entitat ha pagat 157 milions d'euros en la primera liquidació del febrer. Això es tradueix en un descens del benefici net d'un 4% respecte al mateix període de l'any anterior, segons ha informat l'entitat catalana aquest dijous al matí. "Tot el que s'havia de dir sobre l'impost, ja s'ha dit", ha afirmat González-Bueno. El Banc Sabadell ha estat un dels més crítics amb el nou impost, que estarà en vigor durant dos anys.

González-Bueno ha sostingut que estan "satisfets" amb els resultats. El Sabadell va registrar uns ingressos totals (un marge brut) de 1.311 milions d'euros entre el gener i el març d'aquest any. Això es tradueix en un increment d'un 2%. Destaquen els ingressos pels interessos, que van créixer amb força, fins a un 28%, fruit sobretot de la pujada de tipus, que tindrà el seu principal impacte sobre les entitats bancàries aquest 2023. Pel que fa als ingressos procedents de les comissions, van caure un 2,4%, fins als 350 milions.

El conseller delegat del banc ha presumit d'un increment del ROTE (rendibilitat bruta). Aquest primer trimestre ha registrat un ROTE del 9,9%, lluny del 8,07% amb què va tancar l'any i, si no es tingués en compte l'impost a la banca, la rendibilitat bruta se situaria en l'11,4%. La previsió per a aquest any és que es mantingui pròxima al 10%.

Aliens a Silicon Valley Bank i Credit Suisse

Lluny dels fantasmes que van reviure a principis d'any, el conseller delegat del Banc Sabadell sosté que les turbulències en la banca americana i suïssa "no s'han notat gens". "Hi ha hagut moltes trucades, però en termes d'actuació o moviments de passiu no ha passat absolutament res", ha insistit.

Arran del daltabaix financer als Estats Units i a Credit Suisse, a Espanya ha començat una guerra entre les grans entitats per retribuït molt millor els dipòsits dels seus clients. En aquest sentit, l'entitat catalana ha sostingut que "no hi ha una guerra de passiu, sinó una adaptació dels preus", en paraules de González-Bueno.

Pel que fa a la filial britànica TSB, el grup ha indicat que durant el primer trimestre va obtenir un benefici net de 54 milions d’euros, motiu pel qual la contribució de TSB al compte de resultats va ser de 53 milions d’euros. L'única nota negativa que ha expressat González-Bueno és la caiguda de les hipoteques al Regne Unit, a diferència del que va passar en l'últim trimestre de l'any passat. En el cas britànic, ha estat molt més pronunciada que la caiguda de la firma de noves hipoteques a Espanya.

Repunt de la morositat

En el cas espanyol, l'entitat també ha detallat que fins a 700 clients seus s'han acollit al codi de bones pràctiques després que es reformulés a finals d'any i de bracet amb el govern espanyol davant l'increment abrupte de l'Euríbor. Tot i que González-Bueno ha destacat que no hi ha un increment de la morositat, que –malgrat el context inflacionista i de pujada de tipus– s'ha mantingut "estable", el cert és que aquest indicador, que mesura la capacitat de famílies i empreses de tornar els crèdits, ha pujat per primera vegada en molts trimestres: ha passat del 3,41% de finals d'any al 3,52% actual. En el pitjor moment de la gran recessió, aquest indicador estava, al conjunt de la banca, per sobre del 13,6%.

stats