L'assalt del BBVA al Sabadell

El BCE dona llum verda a l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

El regulador bancari no s'oposarà a una eventual compra del banc català

BarcelonaEl Banc Central Europeu aixeca el polze. El BBVA ha sabut aquest dijous que el regulador bancari no posarà objeccions a una eventual compra del Banc Sabadell per part de l'entitat d'origen basc. La decisió era esperada després que es fes públic que el Banc d'Espanya havia recomanat al supervisor europeu que es pronunciés en aquest sentit, i el BCE tenia fins a finals de mes per fer públic el seu vistiplau.

Inscriu-te a la newsletter Inici de curs amb la mirada al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els reguladors bancaris, en part a causa del trauma de la gran crisi financera del 2008, s'han mostrat sempre partidaris de tenir grans bancs molt capitalitzats, i per aquesta raó la decisió del Banc d'Espanya i del BCE era esperada. Carlos Torres, president del BBVA, ha destacat que aquesta és "una nova fita molt rellevant" que "subratlla la solidesa i solvència d'aquest projecte". El Banc Sabadell, per la seva banda, recordava aquest dijous que "l'anàlisi del BCE no entra en aspectes com la competència" i que només considera criteris "com la solvència del potencial comprador".

Cargando
No hay anuncios

En els pròxims mesos arribaran fites molt més complicades. La Comissió Nacional del Mercat de Valors hi ha de donar la seva llum verda (que es dona per feta) i molt més decisiu serà el que hi pugui dir Competència, en un sector, el financer, on hi ha molt pocs actors. Aquest organisme podria imposar mesures com ara la venda de determinades àrees del negoci del Sabadell o, fins i tot, desaconsellar l'operació. Però els moments més crítics arribaran amb la votació dels accionistes del Banc Sabadell (hauran de dir si venen les seves accions a canvi de 2,26 euros que no rebran en efectiu, sinó en títols del BBVA) i també el que hi pugui dir el govern de Pedro Sánchez, que, com la resta d'administracions espanyoles, ha criticat frontalment l'operació per ser perjudicial en termes de competència. El govern espanyol ha reiterat en diverses ocasions que en defensa dels ciutadans i empreses pot vetar la fusió, amb la qual cosa el BBVA podria quedar com a principal accionista del banc català però no podria integrar-lo en la seva estructura, amb la qual cosa no s'aprofitaria de les anhelades sinergies que té l'operació.

Resultats i cotització

Fonts del sector apunten que encara és molt d'hora per valorar quines possibilitats hi ha que l'operació, que acabaria amb l'existència d'una de les cinc empreses catalanes més importants, tiri endavant. Per poder-ho afirmar amb més seguretat apunten una fita decisiva a finals d'octubre, que és quan es coneixeran els resultats del tercer trimestre de tots dos bancs. També a partir d'aquest moment la cotització en borsa dels dos bancs serà decisiva.

Cargando
No hay anuncios

El BBVA ofereix 2,26 euros per títol, i per convèncer els accionistes del Sabadell li interessa que l'acció del banc que presideix Josep Oliu no estigui alta: d'aquesta manera el benefici econòmic serà més fàcil de veure. Simultàniament, al banc basc li interessa que el seu propi banc mantingui el valor que tenia a principis de maig, quan va formalitzar l'oferta, perquè els accionistes del Sabadell rebran a canvi de les seves accions títols del banc d'origen basc. Fins ara, però, les coses no han sortit com el BBVA voldria: el Banc Sabadell ha pujat en borsa un 6% (lògic en una empresa que ha rebut una opa), mentre que el BBVA ha caigut un 16%. El valor conjunt dels dos bancs també ha caigut des que es coneix l'oferta: tots dos valien 73.000 milions a finals d'abril i ara estan en els 62.400. Els experts apunten que això prova que per al mercat els bancs tenen més valor per separat que no pas junts, però insisteixen que les cotitzacions respectives començaran a ser decisives a partir dels mesos d'octubre i novembre.

La votació sobre l'opa es podria produir a finals d'aquest any, tot i que algunes fonts apunten que es podria produir més tard, cap a l'abril o el maig.