¿El BBVA pot millorar l’oferta pel Sabadell?

Algunes veus donen per feta una segona proposta que tindria diferents inconvenients

El president del BBVA, Carlos Torres Vila (d), i el president del Banc Sabadell, Josep Oliu (e), durant la  presa de possessió del nou governador del Banc d'Espanya el  passat 24de setembre, a Madrid
05/10/2024
3 min

BarcelonaHi ha banquers ja retirats que són molt contundents quan parlen de l’oferta del BBVA pel Banc Sabadell: la veuen insuficient, molt llunyana de poder convèncer una majoria d’accionistes i fer que l’opa prosperi. D’altres financers, també amb una llarga trajectòria, discrepen i asseguren que és una bona oferta, i que l’operació que acabaria amb la quarta empresa més gran de Catalunya tirarà endavant. Opinions al marge, ¿pot apujar el BBVA aquesta oferta? ¿Pot millorar-la? 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dues fonts financeres consultades per l’ARA i coneixedores de l’operació han donat per fet que aquesta millora es produirà. Oficialment, però, el president del BBVA, Carlos Torres, descarta aquest extrem pràcticament a cadascuna de les múltiples compareixences públiques que fa darrerament per donar explicacions. “En absolut tenim la intenció de millorar l’oferta; creiem que és molt atractiva i que convencerà”, va manifestar ara fa tres setmanes en un acte a Barcelona.

Un financer català és clar a l'hora de valorar per què el banc d’origen biscaí hauria de millorar la seva proposta en l’opa pel Sabadell: “Ara per ara ofereixen uns 12.000 milions; i Oliu només tindrà problemes quan aquesta oferta arribi als 15.000 i amb una part en efectiu”, calcula. 

Els analistes hi compten

Entre analistes, la possibilitat d’una millora de l’oferta ha estat sobre la taula pràcticament des del primer moment. A mitjan maig, Kepler plantejava que hi havia la possibilitat que el BBVA vengués la seva filial a Turquia per millorar l’oferta amb una part en efectiu. Segons deia, això tindria sentit financer i estratègic per al BBVA perquè l’oferta podria arribar a ser de 2,58 euros per acció (enfront dels 2,26 euros actuals). 

Més recentment, a mitjan setembre, Alantra entenia que el BBVA es veuria obligat a millorar la seva oferta o a llençar la tovallola. Rere aquest informe hi ha la previsió de bons resultats del banc català i també la clara diferència de tendències de cotització: el Sabadell estava a 1,74 abans de l’oferta del BBVA, quan aquest segon banc cotitzava a 10,9 euros. Però aquest divendres el banc català estava en 1,85 euros, mentre el BBVA se situava en els 9,55, deixant en un escàs 3% la millora pel canvi d’una acció del BBVA per cinc del banc català. 

Les veus convençudes que no hi haurà una millora d’oferta són, per ara, majoritàries. Un financer explica que fins ara Torres ha estat “molt ferm” defensant que l’oferta ja és prou bona i apunta que “millorar l’oferta podria penalitzar l’acció” del banc blau. Aquesta penalització es produiria per dues raons: d’una banda, el BBVA apostaria per fer una inversió major, amb un impacte directe en la seva rendibilitat i, en segon lloc, això suposaria una sorpresa i una contradicció amb el discurs mantingut fins ara pel banc presidit per Torres. I a la borsa, als inversors i als analistes no els agraden les sorpreses.

Una altra font de l’entorn financer explica que ni tan sols una millora de l’oferta podria ser útil en aquest moment de la partida. Segons explica, la dura oposició de patronals (la pràctica totalitat d’organitzacions s’han declarat molt preocupades per una operació que reduiria encara més el nombre de bancs a Espanya i que augmentaria la situació d’oligopoli financer), però també dels entorns polítics per raons de competència, fan molt difícil que una millora de retribució als accionistes faci girar la truita. Aquesta veu també assenyala el pes que té la dura oposició del Sabadell al projecte. L’escalada verbal de les darreres setmanes, amb el conseller delegat del banc català, César González-Bueno, afirmant en públic que “l’opa ha descarrilat” i que “no té cap sentit” fan molt difícil de creure que el consell del banc català pot acabar recomanant als seus accionistes vendre els títols al BBVA si l’oferta millora.

Ajust i ensurt

En aquest context, es va produir un fort ensurt quan aquest dimecres el BBVA va ajustar l’oferta pel banc català, passant d’una acció per 4,83 del Sabadell a un títol del BBVA per cinc de l’entitat catalana, en un bescanvi que inclou 29 cèntims en efectiu. Aquest canvi respon a un ajust per mantenir l’oferta feta pública el passat 24 de maig i té en compte els dividends que han pagat i compromès una entitat i una altra. Fonts financeres expliquen que la idea de fons és mantenir la proporció entre una empresa que ha canviat per una altra empresa que també ha canviat. L’ajust estava previst des de l’opa al maig, i tant el Banc Sabadell com el mateix BBVA van explicar a aquest diari que l’anunci de dimecres no era, en cap cas, una oferta millorada.

stats