El BBVA no tira la tovallola i el Sabadell conté l'eufòria
Els accionistes minoritaris del banc català es feliciten per la decisió de Competència
Madrid / BarcelonaRàpida reacció dels dos bancs involucrats en l'oferta pública d'adquisició (opa) que el BBVA va llançar al Banc Sabadell. El banc d'origen basc no tira la tovallola, malgrat que la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) allarga el calendari i dificulta la compra. Per la seva banda, el Sabadell ha mostrat el seu respecte a la decisió de Competència. L'anàlisi en segona fase, a més d'allargar el calendari, podria posar unes condicions que dificultarien l'assalt del BBVA al Sabadell.
Fonts del BBVA, després de conèixer la decisió de Competència, han indicat que continuaran treballant "de forma estreta" amb la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, amb l'objectiu de "culminar com més aviat millor l'acord de compromisos i l'aprovació de l'expedient". L'entitat que presideix Carlos Torres, de fet, ha remès un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què recorda que l'aprovació per part de Competència és una de les condicions per fer efectiva la seva oferta, que consisteix en comprar el 100% del Sabadell per després fusionar les dues entitats.
Per la seva banda, fonts del banc català amb seu a Alacant han mostrat el "respecte" per la decisió de la CNMC. Per a aquestes fonts, passar l'operació a fase 2 demostra "la complexitat" d'aquesta operació (l'opa hostil), que obliga a "un estudi més profund de les conseqüències d'aquesta operació per a la competència en el sistema financer espanyol".
Sense comentaris del govern espanyol
Des del ministeri d'Economia han declinat fer comentaris. "És un procés que segueix el seu curs", apunten fonts de la cartera que dirigeix Carlos Cuerpo a l'ARA.
La decisió de la CNMC ha estat ben rebuda per l'associació d'accionistes minoritaris del Banc Sabadell. "Era una decisió esperada per dues raons: la concentració bancària a Espanya és la més alta de la UE, i a Catalunya superior, i, per tant, la CNMC necessita més temps", ha explicat Jordi Casas. El president de l'entitat de petits accionistes hi ha afegit un altre motiu: "El BBVA no aclareix de forma nítida quins són els seus plans quant a ocupació i sucursals", ha apuntat a aquest diari.
Les principals patronals catalanes ja s'havien mostrat contràries a l'opa del BBVA al Sabadell. Pimec, per exemple, ja va dir que si triomfés l'opa, es restringiria el crèdit en 54.000 milions d'euros. "A Pimec venim del futur i ja hem vist quins resultats tenen les fusions, que porten menys oferta", va reivindicar Antoni Cañete, president d'aquesta patronal, fa uns mesos. La patronal del comerç Comertia també va destacar que sis de cada deu dels seus associats estaven contra l'opa, mentre que les cambres de comerç de Catalunya també es van manifestar contra l'operació.
"És un actiu que, si el perdem, hi perdem tots", va dir el president de FemCat, Oriol Guixà, l'estiu passat, quan també van advertir dels perills d'aquesta operació tant la patronal de grans empreses, Foment del Treball, com la patronal del Vallès Cecot.