El BBVA canvia l'opa sobre el Banc Sabadell per fer-la més assolible
El recompte de vots no inclourà l'autocartera del banc català, contràriament al que es va anunciar ara fa vuit mesos
Barcelona"Potser els números no els surten". Així respon una veu del sector financer al moviment anunciat pel BBVA aquest dijous respecte a la seva opa hostil sobre el Banc Sabadell. L'entitat biscaïna ha anunciat aquesta mateixa tarda que canvia les condicions, fixades a inicis del mes de maig, fa ara vuit mesos, per fer-la lleugerament més assolible. Si fins ara el BBVA deia que faria l'operació si el 50,01% de les accions emeses votaven favorablement a l'opa, l'entitat que presideix Carlos Torres ha precisat que la donarà per bona si té el 50,01% favorable dels títols amb dret de vot, cosa que exclou l'autocartera, és a dir, les accions pròpies que té el banc.
Aquestes noves condicions juguen a favor del BBVA, en el sentit que tindrà més possibilitats d'arribar a la meitat sense el lògic vot en contra del mateix Banc Sabadell, que sempre s'ha mostrat contrari a l'operació. Fonts del BBVA asseguraven que el canvi anunciat aquest dijous és només "un ajust tècnic". També han apuntat que es fa a petició de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Ara bé, les fonts financeres consultades indiquen que el canvi de condicions apunta, d'una banda, que el BBVA no va ser conscient en el seu dia que parlava de tot el capital social, cosa que inclou l'autocartera, un error estratègic que ha trigat vuit mesos a veure; i de l'altra, que potser la seguretat de guanyar l'opa que va exhibir durant molts mesos ja no és la mateixa.
L'ARA ha pogut confirmar de diferents fonts del sector que en les darreres setmanes l'operació es veu al 50% de possibilitats de prosperar, quan a la primavera hi havia més consens que el BBVA se sortiria amb la seva i podria adquirir el banc que presideix Josep Oliu.
Els canvis en la percepció del sector, més enllà de la subjectivitat dels financers consultats, han tingut tres raons que els han sostingut. En primer lloc, l'acció del BBVA ha perdut pistonada en els darrers mesos, mentre que la del Banc Sabadell en guanyava. Aquest fet és habitual en totes les opes, però el que no ho és tant és que el valor conjunt de les dues entitats sigui inferior al valor que tenen separades. Els experts diuen que això apunta que el mercat veu més valor en les entitats per separat que juntes.
El factor Trump
En segon lloc, la victòria de Donald Trump i les seves reiterades amenaces de disparar els aranzels a Mèxic han complicat les aspiracions del BBVA. El banc d'origen biscaí té en el país nord-americà el seu primer mercat. Mèxic té com a primer país importador els Estats Units, i una pujada d'aranzels faria caure el comerç i en conseqüència l'economia del país, cosa que inevitablement perjudicaria el BBVA.
I la victòria parcial més important que s'ha anotat el Banc Sabadell fins ara és la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) d'enviar l'operació a fase 2, descartant la ràpida aprovació que pretenia el BBVA. Això comporta admetre que les crítiques a l'opa que han plogut des de les patronals i empreses catalanes per raons de competència tenien base, i, a més, fa durar més temps l'operació, fins a la primavera, en una espera que no agrada als fons i que perjudica l'opa.