Banca

El Banc Sabadell posa Unicaja en el punt de mira

La segona entitat catalana torna a estudiar operacions corporatives tres anys després del seu pitjor moment

BarcelonaEl 2020, l’any de l’esclat del covid, és recordat al Banc Sabadell com un any especialment complicat. Al marge de l’impacte de la pandèmia en la societat i en l’economia, va ser l’any en què el banc es va abocar a l’abisme. Des del febrer d'aquell any, les seves accions es van ensorrar i no es van refer ni a la primavera ni a l’estiu. Ja a la tardor, el BBVA va voler adquirir-lo, en el que hauria suposat el punt final de l'entitat. La desconfiança entre cúpules i la negativa d’Oliu a vendre massa barat (el banc d’origen basc va quedar a només 250 milions d’euros del que demanava el financer català) van tancar la porta a l’operació.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des d’aleshores, i amb un canvi de cúpula pel camí, el Sabadell ha anat millorant guanys i cotització (ha passat dels escassos 1.500 milions que valia a una cotització de més de 6.100 milions). De la mà d’aquesta remuntada, l’entitat d’arrels vallesanes ha tornat al mercat i a les travesses per protagonitzar operacions corporatives.

Cargando
No hay anuncios

Segons han explicat a l'ARA diferents fonts financeres, el Banc Sabadell torna a estar en situació d’explorar compres. La que apareix en més travesses és la de l’entitat andalusa Unicaja, que en els darrers anys ha estat immersa en una tortuosa fusió amb Liberbank. L’entitat és ara per ara la cinquena més gran d’Espanya –a molta distància del Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell–, amb una capitalització de 2.600 milions d’euros. 

Cargando
No hay anuncios

La forta implantació d’Unicaja al sud d’Espanya donaria al Sabadell més presència en un àmbit geogràfic on no està present especialment. Però no és l’única causa per fer l’aposta. El Sabadell segueix sent una entitat relativament petita i alguns analistes apunten que tot i la seva recuperació en borsa segueix tenint un preu que el fa objecte potencial d’opes. Adquirir un banc com Unicaja el reforçaria en aquest sentit. I hi ha un tercer motiu clar: les pujades de tipus del Banc Central Europeu en l’últim any i mig han fet créixer abruptament la rendibilitat de la banca a Espanya. Com més negoci tingui el Sabadell a Espanya, més diners farà. 

Cargando
No hay anuncios

L’interès per Unicaja de l’entitat catalana amb seu a Alacant va més enllà d’aquest teòric encaix i dels persistents rumors que hi ha al sector, fins al punt que fonts financeres consultades per aquest diari han explicat que tant Josep Oliu, president del banc, com César González-Bueno, conseller delegat, van estar abans de les vacances d’estiu a Màlaga, on hi ha la seu d’Unicaja, per sondejar l’operació. Les mateixes veus apunten un últim factor a tenir en compte: el Sabadell i Unicaja comparteixen diversos accionistes de referència, com és el cas dels fons Vanguard, iShares i DFA. 

Oficialment, però, el banc és clar: “Estem molt còmodes amb el nostre perímetre, amb riscos i assignació de capital ben diversificats geogràficament; el nostre únic focus actualment és continuar augmentant la rendibilitat, cobrir el cost de capital i incrementar la remuneració als accionistes”.

Cargando
No hay anuncios

TSB, una venda que per ara es descarta

No és l’únic moviment amb què s’ha especulat en les darreres setmanes en el banc amb seu operativa a Sant Cugat. Algunes veus han apuntat que TSB, aquest cop sí, podria ser objecte d’una venda a curt termini, abans fins i tot de finals d’any. En els darrers exercicis, el banc britànic ha estat motor de creixement i rendibilitat per al Sabadell, però les pujades de tipus han canviat el paisatge: “TSB ha passat de ser tractor del banc a frenar-lo una mica; és un banc molt simple, gairebé funciona com una cartera de renda fixa”, expliquen fonts financeres a aquest diari. A això cal afegir-hi el fet que la situació macroeconòmica en el Regne Unit post-Brexit i postpandèmia és netament pitjor que la que es viu a Espanya. 

Cargando
No hay anuncios

Fonts coneixedores del tema, però, neguen aquest extrem i descarten rotundament una venda de TSB a curt termini. Avui, TSB té una rendibilitat de l’11%, superior al 10,8% del conjunt del banc. A més, apunten que és un banc que ara per ara no trobaria comprador al Regne Unit. Altres veus assenyalen que hi ha una única excepció, que seria el Nationwide Building Society. 

Els moviments amb què s’especula al Sabadell no acaben aquí. L’entitat té una petita filial a Mèxic i algunes veus han apuntat que en aquest país tant s’hi podria desinvertir com redoblar l’aposta per la via d’una compra per créixer. La rendibilitat de l’entitat al país nord-americà és petita, al voltant del 6,5%. Segons ha pogut saber l’ARA, a hores d'ara, sembla que l’aposta del Sabadell passa per créixer en clients millorant la remuneració al passiu que ofereixen.