El Banc d'Espanya beneeix l'opa del BBVA al Sabadell

L'organisme supervisor eleva un informe no vinculant al Banc Central Europeu amb aquesta conclusió

3 min
La governadorna en funcions del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, en una imatge recent.

MADRIDEl Banc d'Espanya veu viable l'opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. L'organisme supervisor va elevar el passat mes de juny un informe al Banc Central Europeu (BCE) en què es mostra favorable a l'operació, tal com explica Expansión aquest divendres i ha pogut confirmar l'ARA. El document, que no és vinculant, servirà al Banc Central Europeu per prendre una decisió al voltant de l'operació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Normalment, l'organisme supervisor dels bancs de la zona euro no passa per alt el que diuen els bancs dels estats membres. De fet, segons el calendari previst, l'ens que presideix Christine Lagarde hauria de donar el seu parer –autoritzar o no l'opa– aquest mes de setembre. Fonts del Banc d'Espanya han declinat fer comentaris.

Fins ara, el Banc d'Espanya ha mesurat molt les seves paraules al voltant de l'operació. L'organisme supervisor ha expressat que la seva anàlisi es limitava a criteris de rellevància prudencial. De fet, l'actual governadora en funcions, Margarita Delgado, expressava el mes de juny passat que la decisió de l'ens supervisor estava deslligada del Cas Villarejo –al juny, el jutge de l'Audiència Nacional va decidir enviar a judici el BBVA com a persona jurídica per la contractació de l'empresa de l'excomissari José Manuel Villarejo per espiar la constructora Sacyr–. "La interlocutòria del jutge és una peça més d'informació, però no és el core en l'element de no objecció a l'opa", deia Delgado.

Pel que fa a l'anàlisi del Banc d'Espanya, Delgado remarcava que "és un procediment de no objecció. No analitzem les bondats, sinó si [l'operació] és viable des del punt de vista de la liquiditat, la solvència i el pla de negoci de l'entitat resultant", expressava l'actual governadora en funcions durant el curs d'estiu que l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) organitzava a la Universidad Menéndez Pelayo.

Pendents del BCE

El que digui el BCE és clau per a la continuïtat de l'operació. Si la institució no l'autoritza, l'opa mor. Però si la valida, com s'espera, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el supervisor borsari espanyol, podrà continuar amb la seva anàlisi i decidir si autoritza o no l'operació. Un cop la CNMV hi doni el vistiplau, serà el torn dels accionistes. En aquest cas, si l'opa conclou de manera exitosa i el BBVA inicia el procés de fusió, entrarà en joc el govern espanyol, que pot prohibir la fusió, com ha amenaçat de fer reiteradament per salvaguardar la competència al sector financer.

Entremig, però, també caldrà saber què en diu la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Tot i que normalment els accionistes acudeixen a l'opa amb aquesta informació, la seva anàlisi es pot allargar fins al punt que els accionistes del Sabadell podrien arribar a votar sense saber si l'organisme de la competència accepta l'opa, la veta o l'accepta amb condicions.

Rebuig social i polític

Mentre que el Banc Sabadell està convençut que l'operació no prosperarà, des del BBVA no dubten del seu èxit. Fins i tot creuen que la possibilitat que el govern espanyol veti la fusió és "ínfima". Per ara, l'executiu de Pedro Sánchez, amb el ministre d'Economia Carlos Cuerpo al capdavant, s'ha mostrat hostil amb la fusió. L'operació tampoc ha estat abraçada per l'opinió pública ni els agents socials, amb els sindicats al capdavant, sobretot en aquells territoris on té més impacte, com Catalunya o el País Valencià.

Amb tot, cal tenir en compte que el BCE porta des del trauma de la Gran Recessió del 2008 apostant per un sector financer reforçat, amb grans bancs més sòlids que puguin resistir millor en cas de crisi. Aquest precepte general s'ha convertit en un mantra que Frankfurt repeteix amb una certa freqüència.

BBVA assegura que el procés d'opa sobre Sabadell avança segons els terminis previstos, però que li agradaria disposar de més informació del banc vallesà, segons informa el diari Expansión. El banc presidit per Carlos Torres detalla al fulletó de l'oferta que va presentar fa un mes davant de la Comissió de Valors d'Estats Units (SEC, per les seves sigles en anglès) que ha demanat informació no pública a Sabadell per incloure-la al fulletó i oferir als inversors dades més concises. El Sabadell, però, no ha volgut comentar aquesta informació. El banc que presideix Josep Oliu Sabadell no té cap obligació de facilitar informació que no és pública al BBVA, ja que la seva opa és hostil.

stats