Les autoritats nord-americanes tanquen un banc especialitzat en criptomonedes

Es tracta de la segona fallida bancària més gran de la història dels EUA

Logotip de Silicon Valley Bank.
3 min

BarcelonaUn dels reguladors bancaris dels Estats Units, la Corporació Federal d'Assegurança de Dipòsits, ha intervingut i tancat aquest divendres Silicon Valley Bank (SVB), una entitat financera especialitzada en el sector tecnològic i les criptomonedes, després que patís una fuga de dipòsits i no pogués retornar els diners als seus clients. Es tracta de la segona fallida bancària més gran de la història dels EUA, després de la caiguda de Washington Mutual el 2008.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El rescat de SVB se suma a l'anunci de tancament aquesta setmana d'un altre banc de Silicon Valley, Silvergate Capital, que també va patir una sortida massiva dels diners dels seus clients. Tant SVB com Silvergate tenen seu a Califòrnia i estan especialitzats en préstecs a start-ups i empreses tecnològiques, així com en criptoactius, per exemple bitcoins. Els dos bancs van patir una forta retirada de diners dels seus clients arran del col·lapse de la criptoplataforma FTX i del mercat dels criptoactius, que va empènyer molts inversors a vendre les seves carteres i invertir els diners en altres mercats.

A més, com qualsevol banc, SVB i Silvergate van invertir els diners que els seus clients els van dipositar en dues coses: donar préstecs a altres clients o destinar-los a adquirir altres actius. Entre aquests actius que els dos bancs mantenen al seu balanç hi ha bons, que han perdut valor per culpa de les fortes pujades dels tipus d'interès aprovades per la Reserva Federal, el banc central nord-americà.

Les pujades de tipus agreugen els problemes

Aquest dimecres el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, va assegurar al Congrés que la institució està "preparada" per accelerar encara més el ritme d'increments dels tipus, la qual cosa faria devaluar encara més els bons que tenen els bancs als seus comptes. Això va exacerbar els dubtes entre molts dels clients de SVB, que van començar a retirar en massa els seus dipòsits.

Per aconseguir liquiditat per retornar els diners als clients que els retiraven, tant Silvergate com SVB van vendre actius –sobretot bons– a un preu inferior al qual els havien comprat. En el cas de SVB va haver d'anunciar dimecres per sorpresa unes pèrdues de 1.800 milions de dòlars. Això va espantar encara més els dipositants, que van accelerar la retirada de diners, en un exemple típic de pànic bancari. El regulador bancari ha suspès aquest divendres al matí la cotització a borsa de SVB, després que tanqués el dijous amb una caiguda del 60%.

El conseller delegat de l'entitat, Greg Becker, ha intentat calmar els seus inversors i està buscant aixecar 2.250 milions de dòlars per equilibrar les finances de l'empresa, però ha desistit, cosa que ha obligat les autoritats a intervenir l'entitat i anunciar-ne la clausura. Pel que fa a Silvergate, al gener ja va anunciar pèrdues de 886 milions de dòlars derivades justament d'haver de cobrir les fugues de dipòsits. Malgrat els esforços, la direcció no ha pogut aturar la sortida de diners dels clients i va anunciar dimecres que inicia un procés de liquidació que també acabarà amb el tancament de la companyia.

Efectes a tota la banca mundial

Els bancs de l'Íbex-35 han registrat aquest divendres fortes pèrdues arrossegats per la tendència a la baixa de les accions de les empreses financeres arreu del món. L'arrel de la caiguda borsària és el pànic bancari que afecta dues entitats nord-americanes especialitzades en criptomonedes, Silicon Valley Bank (SVB) i Silvergate Capital. Així, al tancament de la sessió, els títols del Sabadell han liderat les pèrdues a Espanya i han acabat un 5,11% per sota del dia anterior, mentre que les de CaixaBank han caigut un 1,8%. De fet, cap de les sis entitats del selectiu espanyol han esquivat les pèrdues: el Santander ha perdut un 4,21%, el BBVA un 3,41%, Bankinter un 4,22% i Unicaja un 2,53%.

Les davallades han estat generalitzades a tot Europa, amb el Deutsche Bank tancant el dia amb una reducció del 7,35%; el francès Société Générale, del 4,49%, i el britànic HSBC, un 4,59%. El dia negre per a la banca europea ha procedit del mal dijous registrat als Estats Units, tant per a bancs petits com per a les grans entitats. Aquest divendres el sector no es recuperava a Wall Street amb caigudes de vora el 3% de l'índex KBW, que agrupa els 26 bancs cotitzats més grans dels EUA. Les caigudes es deuen a les pors dels mercats que els problemes de SVB i Silvergate es repliquin a les entitats més grans.

stats