Aragonès rep el president del BBVA i li reitera l'oposició a l'opa

Carlos Torres explicarà l'operació de compra del Sabadell a representants institucionals i empresarials aquesta setmana

2 min
Carlos Torres, president del BBVA.

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dilluns amb el president del BBVA per parlar de l'opa hostil que ha plantejat l'entitat basca sobre la catalana. Fonts coneixedores de la trobada expliquen a l'ARA que s'ha produït durant la tarda i que Aragonès ha reiterat a Carlos Torres l'oposició a l'operació. Aquesta setmana el banquer està mantenint reunions discretes amb representants i organitzacions del món empresarial i institucional català per explicar l'opa, que es va llançar després del rebuig del Sabadell a una venda negociada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts governamentals han explicat que no comenten el contingut de les reunions privades del president.

Però el cert és que Aragonès ja ha expressat públicament en les últimes setmanes el rebuig a una operació que deixaria Catalunya sense una de les seves dues grans entitats financeres. La Generalitat, com l'executiu espanyol, el Govern valencià –el Sabadell manté la seu social a Alacant– i la pràctica totalitat de patronals i sindicats s'han mostrat contraris a una operació que reduiria encara més la competència al sector, que privaria Catalunya d'un dels seus centres de decisió i que comportaria una retallada de plantilla que algunes fonts situen en prop de 5.000 treballadors.

La visita de Torres a Barcelona vol capgirar l'estat d'opinió contrari a l'operació del BBVA, en una decisió que en última instància és dels accionistes i dels reguladors. El BBVA va sol·licitar formalment aquest divendres a la CNMC, l'autoritat de la competència, el permís per fer l'opa. Val a dir que el BBVA és el segon banc en quota de mercat a Catalunya després de l'aposta sostinguda per aquest mercat: el 2012 va comprar Unnim (amb tres de les antigues caixes catalanes) i el 2014 CatalunyaCaixa (amb tres més).

La jornada a la borsa aquest dilluns ha estat marcada per una forta pujada del Sabadell (que l'ha acostat als dos euros per acció), tot i que ha acabat tancant als nivells de la setmana passada. El BBVA ha vist caure la cotització. La suma conjunta del valor dels dos bancs continua molt lluny de la que tenien just abans de saber-se l'interès del BBVA pel banc català. Això, expliquen els analistes, és un indici que als mercats no els agrada l'operació i que veuen més valor en BBVA i Sabadell separats que no pas junts.

També aquest dilluns s'ha sabut que BlackRock, el fons d'inversió més gran del món, ha augmentat fins al 6% la presència al banc català. BlackRock és el primer accionista de l'entitat presidida per Josep Oliu.

stats