Finances

Àngel Simón (Agbar), nou conseller delegat de Criteria

El directiu substitueix Marcelino Armenter, que estava en el càrrec des del 2019

BarcelonaConvulsió a la cúpula de la galàxia de La Caixa. Criteria, el hòlding inversor de la Fundació La Caixa, ha anunciat que Àngel Simón, president d'Agbar, serà el seu nou conseller delegat. El directiu català substitueix Marcelino Armenter, que havia estat confirmat en el càrrec ara fa un any. Armenter ha estat conseller delegat des del 2019, tot i que anteriorment ja tenia el càrrec de director general.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nomenament de Simón arriba acompanyat d'altres decisions, com ara la renovació de José Antonio Asiáin, Marcos Contreras, Jean-Louis Chaussade, Isabel Estapé, Josep-Delfí Guàrdia i Francesc Homs i Ferret com a consellers del hòlding per un període de quatre anys. També s'ha pactat la continuïtat de Fainé com a president de Criteria durant quatre anys més. Juan José López Burniol ha estat designat vicepresident primer del hòlding inversor.

Cargando
No hay anuncios

Isidre Fainé ha destacat que amb els nomenaments volen donar "un nou impuls al projecte de CriteriaCaixa, amb l’objectiu d’assegurar els recursos econòmics que precisarà la Fundació La Caixa per a la seva tasca social". La Caixa tindrà un pressupost de 600 milions d’euros el 2024, un 12% més que els 528 milions del 2023 i rècord històric de l'entitat.

L'empori de Criteria té un valor de mercat de prop de 26.000 milions d'euros i les seves principals inversions són el 32% de CaixaBank, el 26% de Naturgy, el 9% d'Inbursa, el 19% del Banc of East Asia, el 4,3% de Cellnex i el 2,4% de Telefónica.

Cargando
No hay anuncios

Lectura successòria

L'abast de la notícia, però, va molt més enllà del poder econòmic del principal grup català. El nomenament de Simón com a conseller delegat de Criteria es pot interpretar en termes successoris, i diferents veus apunten que el nomenament el situa com a principal candidat a succeir Isidre Fainé, president de la Fundació La Caixa. Fainé té ara 81 anys i el seu mandat estarà vigent fins al 2026. El càrrec de president de La Caixa, pel seu control sobre les participades de Criteria i sobre CaixaBank, és considerat el més influent de tota l'economia catalana.

Cargando
No hay anuncios

Qui serà el successor de Fainé és una de les grans preguntes tradicionals del món econòmic barceloní i causant de tota mena de travesses, que assenyalen habitualment els directius més destacats de La Caixa. Això, en els darrers temps, havia fet que a més de Simón apareguessin els noms de José María Álvarez-Pallete (president de Telefónica), Francisco Reynés (president de Naturgy) i fins i tot José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar (president i conseller delegat, respectivament, de CaixaBank). També s'havia especulat amb el nom de Pablo Isla, històric conseller delegat i després president d'Inditex, que el febrer del 2022 es va incorporar al patronat de la Fundació La Caixa.

Fonts properes a La Caixa han assenyalat que del nomenament de Simón com a conseller delegat de Criteria no se n'han de fer lectures sobre el futur successor de Fainé com a president de la Fundació La Caixa. Altres veus apunten que Simón no és patró de La Caixa, condició indispensable per poder presidir-la, i recorden que Armenter mai no va ser patró.

Cargando
No hay anuncios

Proximitat al PSC i xoc amb Colau

Simón ha exercit el seu poder en l'àmbit del grup d'aigües, del qual n'és president des de l'any 2010. Des del 2013 és vicepresident executiu de Suez i en el seu currículum també hi consta una etapa com a gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (1989-1995). És potser per aquesta última responsabilitat que sempre se l'ha considerat una persona propera al PSC, liderat ara per Salvador Illa i que és el partit que, segons els sondejos, té més probabilitats de guanyar les pròximes eleccions catalanes, que s'haurien de disputar abans del febrer del 2025.

Cargando
No hay anuncios

Com a president d'Agbar, en els darrers anys Simón ha mantingut un dur pols amb l'Ajuntament de Barcelona quan estava liderat per Ada Colau. El 2019, el Tribunal Suprem va donar la raó a Agbar respecte de l'adjudicació sense concurs de què va ser beneficiària l'any 2011, en una sentència que tombava la resolució del TSJC del 2016 que anul·lava la concessió. El xoc entre Colau i Simón tenia de rerefons la voluntat de l'alcaldessa (i dels Comuns en diferents administracions) de remunicipalitzar l'aigua.

"Tinc un extraordinari concepte d'Àngel Simón, com a persona i com a professional seriós a qui sempre han acompanyat els resultats", explica una veu coneixedora de l'univers de La Caixa. Aquesta mateixa veu explica que el nomenament de Simón i la sortida d'Armenter arriben després d'uns mesos de desavinences entre l'encara conseller delegat de Criteria (els relleus es confirmaran el proper dia 15 de febrer) i el president de la fundació i del hòlding, Isidre Fainé.

Cargando
No hay anuncios