El BBVA admet en públic que pot retirar l'opa per les condicions de Competència

Comença el compte enrere per saber si l'organisme passarà a fase 2 l'anàlisi de l'operació de compra del Sabadell

Josep Oliu i Carlos Torresen una imatge del juliol del 2024 a Madrid
6 min

MadridTotes les mirades del sector financer estan posades en el número 47 del carrer Alcalá de Madrid. Aquí hi ha la seu de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Aquest mes de novembre l'organisme que presideix Cani Fernández dirà si autoritza l'opa hostil del BBVA al Banc Sabadell en fase 1 o, per contra, continua amb l'anàlisi i obre la fase 2 perquè hi veu problemes de competència i, per tant, necessita més temps i més informació per elaborar el seu dictamen. El compte enrere de la seva decisió no ha passat per alt a cap de les dues entitats afectades, que aquest dijous han presentat els seus resultats fins al tercer trimestre. Tot i ser històrics, han quedat eclipsats per les preguntes de la premsa al voltant d'aquest calendari, ja que anar a fase 2 implica que la decisió de la CNMC podria no arribar fins a la primavera del 2025.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fins ara, el BBVA ha estat molt contundent amb la seva posició: ha defensat per activa i per passiva que la CNMC resoldrà la seva anàlisi en fase 1, com va passar en el cas de CaixaBank i Bankia, i sota condicions assumibles, és a dir, poc dures per al BBVA. "Continua sent l'escenari base", ha dit el conseller delegat de l'entitat, Onur Genç, aquest dijous.

Ara bé, el directiu també ha reconegut en públic i de manera explícita la possibilitat que s'obri la fase 2: "Si això passa [...] només suposaria uns mesos de retard, però el resultat seria el mateix", ha afirmat. Genç, però, ha anat més enllà. El que fins ara només havia tingut espai al fullet informatiu que el BBVA ha dirigit al regulador borsari dels Estats Units, també ha estat admès en públic: "Si les condicions de la CNMC deterioren la creació de valor [de l'operació], tenim l'opció de fer marxa enrere", ha dit Genç. "L'oferta està condicionada a les condicions de la CNMC", ha recordat. De fet, el BBVA ha presentat en els últims dies i a correcuita un informe a l'organisme supervisor amb més concessions en matèria de competència per "aclarir qualsevol dubte". "És confidencial", s'ha limitat a dir sobre el contingut dels compromisos que el BBVA estaria disposat a entomar en cas que l'opa hostil al Sabadell prosperi.

Les paraules de Genç són molt transcendents pel moment en què arriben. En els últims dies, en entorns financers es dona per fet que la CNMC obrirà la fase 2. També és la tesi que sosté el Banc Sabadell: "Els dos criteris perquè [la CNMC] s'hagi de pronunciar en fase 2 es produeixen: és una operació molt complicada, i molta gent vol dir-hi la seva", ha dit el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, aquest dijous en roda de premsa. González-Bueno ha recordat que, a diferència de la fusió entre CaixaBank i Bankia, aquesta és una opa "no amistosa", de manera que és "més complexa". També s'ha referit al "clamor per totes bandes" contrari a l'opa. Cal tenir en compte que obrir la fase 2 permet a la CNMC demanar informació a altres agents implicats més enllà de les entitats bancàries.

Incertesa per als accionistes?

Amb tot, allargar el calendari també pot suposar que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) obri el període d'acceptació de l'opa (quan els accionistes del Banc Sabadell poden votar sobre l'operació) sense conèixer el dictamen de la CNMC i, per tant, sense saber les condicions exactes ni quin seria el banc que adquiriria el BBVA. "No hi ha precedents [d'una situació com aquesta]", ha dit Genç, que ha insistit en el recordatori: "De nou, tindríem l'opció a renunciar a l'operació". El número dos del BBVA ha conclòs advertint que "la incertesa no beneficia ningú, ni els accionistes del BBVA ni els del Banc Sabadell".

Aquesta sensació "d'incertesa" no sembla preocupar el banc que pilota Josep Oliu. "No hi ha nervis, més aviat inquietud perquè no es vol perdre el projecte. Molts clients ens truquen preguntant si poden donar un cop de mà", ha dit González-Bueno, que també ha revelat que "molts accionistes" els traslladen que no hi estan a favor i ha tret pit de l'evolució del Sabadell a la borsa: "Ara mateix, la prima [per als accionistes] per l'opa és molt baixa". A més, el conseller delegat ha assegurat que entre anar de pressa i tenir poca informació, o anar més lents, però tenir més dades, es queda amb la segona opció: "Cal fer-ho amb llums i taquígrafs". El número dos del Sabadell fins i tot ha vinculat "les presses" del BBVA a la seva evolució a la borsa des que va anunciar l'opa hostil. "Si el teu valor es redueix en 10.000 milions d'euros i estàs pressionat pel mercat, és lògic que vulguis anar de pressa", ha expressat.

Canvi de director financer al Sabadell

Aquest dijous, però, l'entitat d'origen vallesà també ha comunicat un moviment del tot inesperat i que no li juga a favor en forma de novetats en la seva cúpula. El Sabadell ha anunciat que el fins ara director financer, Leopoldo Alvear, ha presentat la seva baixa voluntària per incorporar-se a Société Générale i serà substituït pel català Sergio Palavecino a partir del 18 de novembre. Alvear ha estat una figura clau en la recuperació del preu de l'acció i en els últims tres anys i mig era la mà dreta del conseller delegat del banc català, César González-Bueno. Entre els mèrits d'Alvear es destacava l'àmplia credibilitat que tenia entre els fons, factor clau en una opa on els grans accionistes són decisius. De fet, el directiu ha aprofitat la seva última roda de premsa per llançar un missatge clar: "Avui dia, l'oferta [del BBVA] és molt inferior al que pot valdre l'entitat [el Banc Sabadell]", ha dit.

En tot cas, es tracta d'un relleu continuista. Palavecino no només coneix a fons el Sabadell, on va desembarcar l'any 2001, sinó que després de passar per càrrecs d'alta responsabilitat, el 2021 es va incorporar com a responsable de gestió financera i operacions corporatives, càrrec que penjava de la direcció financera, de manera que ha estat treballant braç a braç amb Alvear.

Guanys històrics

Tot això ha passat en un dijous en què tant el Banc Sabadell com el BBVA han comunicat una allau de guanys històrics fins al tercer trimestre (entre gener i setembre), de manera que tots dos han aprofitat l'ocasió per exhibir múscul.

D'entrada, el Banc Sabadell ha registrat un benefici històric de 1.295 milions fins al setembre, fet que suposa un 25,9% més en comparació amb el mateix període de l'any anterior. La xifra també supera els guanys registrats tot el 2023, quan per primera vegada a la seva història va superar la barrera dels 1.000 milions de beneficis. "L'entitat demostra de nou la seva forta capacitat de generació de beneficis i de capital de forma recurrent, principalment gràcies al bon comportament del marge d'interessos, a l'increment de volums i d'inversió en empreses, pimes i particulars, així com a la positiva evolució de la qualitat dels actius", ha defensat el Sabadell.

En concret, els ingressos totals (marge brut) del banc han crescut fins als 4.756 milions d'euros entre gener i setembre d'aquest 2024, un 4,3% més en termes interanuals. D'aquests, els ingressos per interessos (marge d'interessos) han assolit els 3.746 milions, i els ingressos per comissions els 1.010 milions, cosa que suposa una lleugera caiguda interanual d'un 3,6% que el banc vincula a la "poca activitat comercial" dels mesos d'estiu, en particular de l'agost. Finalment, la rendibilitat o ROTE ha crescut fins al 13,2%, i ha deixat enrere l'11,5% amb què va tancar el 2023.

Per la seva banda, el BBVA ha obtingut un benefici de 7.622 milions d'euros en només nou mesos, la qual cosa equival a una millora interanual del 27,9%. "Continuem guanyant quota de marcat", ha destacat Genç, que ha tret pit de créixer en tots els sectors (famílies, empreses i pimes) i de forma rendible.

En el cas del banc bilbaí, els ingressos totals s'han disparat fins als 26.161 milions d'euros, un 18,4% més. D'aquests, el marge d'interessos es mostra pla, amb un creixement d'un 6% (18.661 milions fins al setembre), mentre que els ingressos per comissions registren un fort increment interanual, d'un 25% (5.754 milions entre gener i setembre). En el cas del BBVA, l'efecte de les divises, sobretot a l'Argentina, ha estat l'element que més impacte negatiu li ha suposat. Pel que fa a la rendibilitat, el BBVA ha registrat un ROTE rècord d'un 20,1%.

Contraris a l'impost

Tots dos bancs han afirmat que assoliran els objectius marcats per a aquest exercici. Així, l'opa hostil del BBVA al Sabadell no només s'ha convertit en una gran cursa pel dividend, sinó també en una gran cursa dels guanys. Fonts del sector bancari apunten que els resultats registrats aquest tercer trimestre han tingut totes les mirades d'inversors i analistes al damunt perquè ja dibuixen l'escenari amb què poden tancar aquest 2024 les dues entitats bancàries.

De moment, aquest dijous el mercat ha estat més fred amb els resultats del Sabadell, que ha tancat la sessió amb una caiguda de l'acció d'un 1,68%, mentre que l'acció del BBVA ha tancat la sessió amb una lleugera pujada (0,62%). En tot cas, el Sabadell es guarda la carta dels dividends per mirar d'acontentar del tot els accionistes quan acabi l'any. González-Bueno ha dit que els 2.900 milions d'euros que es volen repartir com a retribució als inversors són el seu "terra". Els detalls, però, de si incrementaran la partida, o com la distribuiran, els donarà a conèixer durant la presentació dels resultats del quart trimestre, és a dir, al gener.

Malgrat que el BBVA i el Sabadell viuen un moment en què les desavinences marquen el relat, també hi ha excepcions. Totes dues entitats han coincidit en el fet que l'impost extraordinari a la banca que el PSOE ha acordat amb el PNB i Junts és una mala notícia. La nova figura fiscal estaria en vigor tres anys més sota un nou disseny. "M'entristeix", ha expressat Genç, mentre que González-Bueno ha recordat que el tràmit al Congrés dels Diputats no s'ha acabat. Això sí, ha advertit en consonància amb el sector que "tot el que sigui menys rendibilitat té un impacte sobre el crèdit".

stats