Així perjudica Trump l'opa del BBVA sobre el Sabadell

Totes dues entitats recuperen part de la cotització perduda amb el triomf republicà a les eleccions nord-americanes

Un gran accionista abandona 
el BBVA en desacord amb l’opa
07/11/2024
3 min

BarcelonaLa victòria de Donald Trump a les eleccions nord-americanes tindrà un efecte en l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell. És la versió financera de l'efecte papallona i en aquest cas afavoreix clarament els interessos del Sabadell en la seva pugna per mantenir-se com a entitat independent. Per què? Ras i curt: perquè el BBVA té a Mèxic el 44% del negoci i Trump amenaça aquest país amb aranzels de fins al 75% en tots els seus productes. L'impacte d'aquesta mesura seria enorme, tenint en compte que l'any 2022 els Estats Units van ser el primer destinatari de les exportacions mexicanes amb un 78% del total. Si les empreses venen menys, invertiran menys, contractaran menys i l'economia de negocis i particulars serà pitjor, cosa que es notarà en els bancs que operen al país.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, la borsa donava el mateix dia que es coneixia el triomf de Trump un primer indici d'aquesta situació: el BBVA liderava les caigudes de l'Íbex-35, amb una patacada del 6,6%. Ningú no va caure tant. Però aquesta dada cal llegir-la amb prudència: tota la banca va patir pel triomf dels republicans i el mateix Banc Sabadell perdia un 6,1% de la seva capitalització. L'explicació cal trobar-la en el fet que sobre la Unió Europea també plana l'amenaça d'una pujada d'aranzels que compliquin el seu comerç amb la primera economia del món. ¿I com s'ho faria Europa per poder continuar venent allà? "Perquè la Unió Europea sigui més competitiva l'euro haurà de ser més barat, i això s'aconsegueix abaixant tipus", explica Xavier Brun, professor de finances de la UPF-BSM i responsable de valors a la gestora de fons Trea AM. I les baixades de tipus afecten de manera directa els guanys del banc, que veuen com la matèria primera amb què comercien (els diners) s'abarateix.

Aquest dijous tots dos bancs milloraven la cotització (el BBVA creixia un 3,4% al migdia i el Sabadell pujava un 3,5%) en un moviment que confirma, un cop més, que l'evolució borsària no ha afavorit el BBVA en els últims mesos. El dia abans que es conegués l'interès del BBVA pel banc català l'acció del primer estava en els 10,90 euros i la del segon en 1,74 euros. Mig any després, el BBVA ha perdut un 15% en borsa mentre que el Sabadell ha guanyat un 4%. Els experts apunten que la cotització de tots dos bancs serà clau a l'hora de veure fins a quin punt poden convèncer fons i particulars de la conveniència de l'oferta presentada pel banc que presideix Carlos Torres.

El factor temps beneficia Oliu

Hi ha un segon factor que, contra tot pronòstic, ha millorat les perspectives del banc català en aquesta operació. La perspectiva d'un empitjorament de l'economia mexicana, el gran filó del BBVA, introdueix una certa pressa en l'operació. "Ara el BBVA necessita que s'acceleri l'opa perquè sap que el seu negoci anirà pitjor i té més necessitat de diversificar-lo", explica Brun. Aquest expert, fins i tot, creu que el BBVA pot veure's forçat a millorar l'oferta: "Volen fer l'operació canviant cromos [amb relació a l'intercanvi d'accions plantejat] i ara els seus cromos valdran menys", explica.

Que el BBVA tingui pressa just ara és especialment negatiu. Diferents fonts financeres consultades per l'ARA donen per fet que la setmana vinent o l'altra Competència donarà el seu primer veredicte sobre l'operació. I aquest veredicte anirà, justament, en la línia d'enviar l'anàlisi sobre l'opa a fase 2, és a dir, que hi veuen problemes i demanen més temps. Aquesta situació és la que des del començament de l'opa ha reclamat el Banc Sabadell (de la mà de totes les patronals catalanes) perquè la desaparició d'un banc colpejaria la competència, especialment en l'àmbit de les empreses.

Citi assenyala el BBVA

En la mateixa línia, un informe del banc d'inversió Citi sobre l'impacte del segon acte de Trump a la política en la banca assenyala que els perjudicats seran "BBVA i els bancs alemanys i suecs". En la seva anàlisi, Citi apunta que la nit de les eleccions el pes mexicà va tocar un mínim de dos anys, fet "negatiu per al BBVA". L'informe assenyala un darrer cop l'entitat d'arrels biscaïnes, quan assegura que entre els bancs europeus amb una exposició més gran als aranzels a la Xina i Mèxic hi ha "HSBC, StanChart i el BBVA, amb el potencial que això pesi en la demanda de crèdit".

stats