La banca qualifica d'"improvisació jurídica" el nou impost de Sánchez
Les grans financeres van perdre 5.000 milions de valor a la borsa durant la sessió de dimarts
BarcelonaLa notícia de l'impost a la banca que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dimarts, va caure com una galleda d'aigua freda al sector. Només durant la jornada de dimarts, els principals bancs de l'Íbex-35 van perdre fins a 5.000 milions d'euros de valor borsari. Una sagnia que s'ha estabilitzat, en gran part, durant la sessió d'aquest dimecres, lluny encara de recuperar les caigudes de la jornada anterior. Així, només el Banco Santander (-0,81%) i Bankinter (-0,04%) tancaven aquest dimecres en negatiu.
Les reaccions del sector no s'han fet esperar. D'una banda, l'Associació Espanyola de Banca (AEB) –la patronal del sector– considera que l'anunci de l'impost reflecteix "la improvisació jurídica en què opera el sector bancari" i considera que "distorsiona el mercat". Alhora, asseguren que el sector "no ha estat consultat ni informat" sobre aquesta decisió. En la mateixa línia s'ha queixat la patronal de caixes (CECA), que considera que "és una mesura que no contribueix a harmonitzar els règims fiscals dins de la Unió Bancària".
L'agència de qualificació Scope Ratings conclou que és "massa aviat per quantificar l'impacte" de la taxa sobre els bancs, però no espera que les entitats canviïn "radicalment les seves previsions". Des de l'escola de negocis d'Esade avisen que aquest impost podria "penalitzar el crèdit", de manera que acabaria traslladant-se a les famílies i, de rebot, "al creixement econòmic d'Espanya". En paraules del director del Centre de Polítiques Econòmiques d'Esade, Toni Roldán, les mesures anunciades per l'executiu espanyol són "curtterministes i cosmètiques".
Sánchez relativitza les caigudes
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha relativitzat aquest dimecres la forta caiguda de l'Íbex-35 en el moment en què va anunciar els nous impostos extraordinaris a la banca i a les grans empreses energètiques. Durant el debat de política general al Congrés aquest dimecres, ha afirmat que ell "no es preocuparia massa" per les caigudes de cotització –corregides al llarg de la tarda– perquè "la capitalització de les grans empreses energètiques i financeres al llarg de l'últim any ha sigut extraordinària".
Segons les explicacions de Sánchez, l'impost a les grans financeres serà efectiu a partir del 2023, i serà "extraordinari i temporal" (durarà dos anys). Amb aquest nou tribut, el govern espanyol estima recaptar 1.500 milions d'euros a l'any, és a dir, 3.000 milions fins al 2024.