Borsa

La banca impulsa els guanys de l’Íbex català el 2024

La incorporació de Puig al selectiu espanyol ha estat la gran novetat

Seus centrals de La Caixa i de CaixaBank a Barcelona.
3 min
Regala aquest article

MADRIDPer a les vuit cotitzades d'origen català de l'Íbex-35 el 2024 no va ser un mal any. Totes van millorar els resultats obtinguts el 2023, excepte Naturgy, que els va empitjorar un 4%. L'única que va tancar l'any amb números vermells va ser Cellnex –tot i reduir-los molt–, i Colonial va deixar enrere les pèrdues. L'exercici passat, però, el que va destacar entre aquestes vuit empreses no van ser els números, o no només, sinó l'ampliació de la família amb el desembarcament de la companyia de fragàncies Puig, que des del juliol cotitza al selectiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alhora, si una cosa també ha marcat el 2024 d'algunes de les catalanes de l'Íbex-35 són les ofertes públiques d'adquisició (opa). Una d'elles, la del BBVA sobre el Banc Sabadell, continua del tot oberta. En canvi, la possible opa de TAQA a Naturgy va descarrilar, mentre que el fons d'inversió Brookfield es va desdir de llançar-ne una sobre Grifols. Amb tot, algunes de les empreses també es van veure agraciades pel nou cicle inversor de CriteriaCaixa, el hòlding financer de la Fundació La Caixa. A Puig, per exemple, hi va adquirir una participació d'un 5% coincidint amb la seva sortida a la borsa, i va assumir el control de Colonial amb el 17% del capital social. En el cas de Naturgy, tot i que no hi ha incrementat la seva participació, sí que va fer valer el seu pes en un any marcat per l'embolic a l'accionariat. Per contra, ha sortit de Cellnex.

Resultats de les companyies d'origen català a l'Íbex-35
En milions d'euros. El 2023 Puig encara no cotitzava a la borsa

La banca empeny a l'alça

CaixaBank no és només la cotitzada de l'Íbex-35 d'origen català que va anotar un benefici més alt el 2024, sinó que és la tercera empresa de tot el selectiu espanyol a qui millor li va anar, només per darrere del Santander i el BBVA. L'entitat financera de l'estrella blava, que ha arrencat l'any revolucionant el consell d'administració i posant punt final al període de digestió de Bankia, va anotar uns guanys de 5.787 milions d'euros, un 20,2% més que el 2023. Al Banc Sabadell tampoc li va anar malament. Va anotar uns guanys rècord de 1.827 milions, cosa que li ha permès acontentar els seus accionistes enmig de l'opa hostil del BBVA anunciant més dividends.

Entre aquestes dues cotitzades, però, hi ha Naturgy, que gairebé frega els 2.000 milions el 2024 (va guanyar 1.901 milions, un 4% menys). Durant l'any passat la composició de l'accionariat a la gasista va acaparar els focus mediàtics. També la composició del seu equip directiu: es va posar damunt la taula l'arribada d'un conseller delegat –l'antiga Gas Natural és una de les poques cotitzades en què el president, Francisco Reynés, aglutina tot el poder–. La possible opa del grup emiratià TAQA es va plantejar com una solució a l'embolic intern latent, però no va prosperar. Ara, a l'espera de veure què fan els accionistes que en volen marxar (CVC i GIP-Blackrock), Naturgy ha llançat una autoopa pel 10% del capital social per mirar de donar entrada a minoritaris.

Les altres dues companyies que més guanys han anotat el 2024 són Puig (531 milions d'euros, un 14,1% més) i Colonial (307 milions d'euros). Pel que fa a la companyia de fragàncies i moda, aquests són els primers resultats anuals com a cotitzada catalana de l'Ibex-35. Per la seva banda, la immobiliària ha tornat a registrar beneficis després d'haver perdut 1.019 milions el 2023 i ha obert la porta a plantejar un nou cicle d'inversions.

Grifols, un any marcat per Gotham

Però el terrabastall més gran es va viure a Grifols. Durant tot el 2024 la farmacèutica catalana va estar a l'ull de l'huracà pels atacs del fons Gotham. Els guanys de 157 milions d'euros (que tripliquen els del 2023) li han suposat un baló d'oxigen. Ara bé, els alts i baixos a la borsa segueixen, sobretot perquè el serial de Gotham continua. A més, la companyia ha arrencat el 2025 amb canvis a la cúpula: Anne-Catherine Berner és la nova presidenta en substitució de Thomas Glanzmann.

Cellnex és l'única empresa que va tancar el 2024 amb pèrdues (29 milions), tot i que les ha reduït un 90%. Ara bé, els números vermells no són un impediment per a un dels moviments més esperats, com a mínim pels inversors: el retorn dels dividends aquest 2025. Per la seva banda, Fluidra, la multinacional dedicada al sector de les piscines, va guanyar 138 milions l'any 2024, un 20,1% més.

El retorn de les seus a Catalunya

L'arrencada del 2025 ha tornat a posar damunt la taula el retorn de les seus socials d'algunes d'aquestes cotitzades que van decidir marxar de Catalunya l'any 2017 pel Procés. La decisió del Banc Sabadell de fer-ho en plena opa del BBVA ha situat a la diana CaixaBank, Naturgy, Cellnex i Colonial, que també van traslladar la seu a altres llocs de l'Estat i, per ara, no han tornat.

stats