Economia11/05/2012

Piqué defensa una injecció europea per sanejar tot el sistema bancari espanyol

El Cercle d'Economia recolza més reformes per corregir el dèficit, és partidari de crear els 'minijobs' i evita posicionar-se sobre el pacte fiscal, en el seu darrer full d'opinió

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaEl president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, ha demanat aquest divendres que Europa intervingui amb una injecció de recursos en el necessari sanejament de tot el sistema bancari espanyol. Ha defensat que l'Estat, en ple procés de contenció de l'endeutament, no té disponibilitat de recursos per abordar amb profunditat aquest repte.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa per presentar el darrer full d'opinió del Cercle, Piqué ha obert la porta a la intervenció del Fons Europeu d'Estabilitat Financera per frenar la delicada situació del sistema financer. "Situacions excepcionals requereixen mesures excepcionals", ha dit en referència a la recent nacionalització de Bankia (quarta entitat financera espanyola).

Cargando
No hay anuncios

Sense una intervenció decidida, ha defensat, hi ha el risc que el problema espanyol esdevingui endèmic per a Europa. Sobre la reforma del govern espanyol, Piqué ha confiat en què convenci els inversors i sigui prou ambiciosa. "El pitjor és que es desprengui la sensació de que s'ha quedat a mitges", ha afegit quan encara no se sabia el detall del que ha aprovat el govern de Rajoy.

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, i la seva tasca no s'han escapat de la crítica del Cercle d'Economia. La manera com ha abordat el llarg procés de reestructuració bancària (fusions, ajudes del FROB, intervencions...) "no ha estat adequada", segons Piqué i ha provocat l'actual situació.

Cargando
No hay anuncios

Contenció del dèficit

Sobre les previsions de Brussel·les d'incompliment del dèficit a Espanya, el Cercle d'Economia ho interpreta com un senyal per flexibilitzar els objectius a Espanya i d'altres països més castigats per la crisi. Això, però, no ha de suposar abandonar els esforços ni relaxar-se en el camí de retallada del dèficit amb més reformes, ha dit Piqué.

Cargando
No hay anuncios

Segons el diagnòstic del Cercle, les futures reformes han de venir per la via dels ingressos, apujant l'IVA i d'altres impostos indirectes. També en el sector públic, s'ha de continuar aprofundint en les retallades de la despesa.

Pel que fa a les xifres "insofribles" d'atur, i al seu especial efecte sobre els joves, Piqué ha defensat en nom del Cercle mesures de xoc com ara la creació dels 'minijobs'. Ha advertit que confiar només en el creixement econòmic, quan arribi, per crear ocupació no és suficient quan es té una bossa de sis milions d'aturats.

Cargando
No hay anuncios

L'èxode de treballadors, particularment els joves, és un fet que s'ha d'acceptar malgrat no ser desitjable, segons Piqué, que ha constatat que la crisi que ja fa cinc anys que dura encara requerirà cinc anys més per tornar a nivells acceptables les magnituts macroeconòmiques.

Res sobre pacte fiscal

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que el full del Cercle d'Economia reconeix la necessitat de reformar l'Estat de les autonomies no fa un pronunciament sobre el debat obert del pacte fiscal. "En parlarem quan el Cercle vulgui, no quan vulguin els altres", ha contestat Piqué als periodistes.

El president del Cercle ha constatat una "asimetria" en el model autonòmic que fa que no es corresponguin les capacitats de les autonomies per gastar amb les responsabilitats a l'hora d'ingressar. El debat, però, no pot passar per davant del que ara és més urgent, segons la institució.

Cargando
No hay anuncios

"Més enllà de veure com distribuïm els ingressos hem de veure com frenem la caiguda de la recaptació; aixó no vol dir deixar de banda el tema, que s'haurà d'abordar el més aviat possible", ha conclòs.