La banca espanyola ha pagat al BCE 764 milions en interessos negatius

Olli Rehn ha comunicat avui que el BCE estudia l'opció de rebaixar els tipus d'interès

Seu del BCE.
Ara
11/06/2019
2 min

BarcelonaEl pagament d'interessos negatius de la banca espanyola al Banc Central Europeu (BCE) ja arriba als 764 milions d'euros. Ho diu un estudi dut a terme per la 'fintech' alemanya Deposit Solutions, fet amb la intenció d'avaluar els cinc anys des que l'organisme europeu va començar a aplicar tipus d'interès negatius als dipòsits bancaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons exposa l'estudi, a Espanya els bancs nacionals van pagar interessos de 80 milions d'euros el 2016, que van créixer fins als 268 milions el 2017 (és a dir, més del 236%) i que el 2018 van assolir els 416 milions d'euros (un 55%). D'aquí els 764 milions en tres anys calculats per l'empresa. En la mateixa línia, les xifres provisionals per a l'any 2019, corresponents al període comprès entre gener i maig, mostren un pagament de 435 milions.

Avui mateix Olli Rehn, governador del Banc de Finlàndia i un dels noms que sonen cada vegada amb més força per rellevar Mario Draghi al capdavant del BCE, ha assenyalat que l'institut emissor de l'eurozona pot respondre a un empitjorament de la conjuntura econòmica amb baixades dels tipus d'interès. Que pot, en definitiva, aplicar mesures per mitigar el seu impacte negatiu al sector bancari, així com reactivar les seves compres netes d'actius.

Rehn ha assegurat que el BCE té sobre la taula l'opció de "rebaixar els tipus d'interès i introduir possibles mesures mitigadores", o fins i tot "reprendre les seves compres netes sota el programa de compra de valors".

En qualsevol cas, l'impacte a Espanya de l'aplicació dels interessos negatius (seguint amb l'informe publicat per la 'fintech' alemanya), ha sigut inferior que en altres països europeus. Per exemple, els bancs alemanys, francesos i holandesos han suportat el 69% de la càrrega total de les entitats de la zona euro des del 2016, davant del 4,4% espanyol.

Segons el mateix estudi, el pagament d'interessos negatius ha reduït un 4,3% de mitjana els beneficis bancaris a l'eurozona. A Espanya, la retallada el 2018 per aquest motiu va ser del 1,3%.

El conseller delegat de Deposit Solutions, Tim Sievers, ha explicat que el grau en què un banc està subjecte a tipus d'interès negatius no depèn de la quantitat de dipòsits que tingui, sinó de la seva capacitat per gestionar-los, i que per això la banca oberta està guanyant impuls en el negoci dels dipòsits a Europa.

stats