El Banc Sabadell retallarà la plantilla en 2.000 persones
L’entitat planteja un programa de prejubilacions i baixes incentivades
BarcelonaLa banca espanyola frega ja una xifra dramàtica que prova la contundència de les crisis que ha encadenat des del 2008. Des de l’any de l’inici de la Gran Recessió, les entitats financeres ja han reduït les seves plantilles en quasi 100.000 treballadors. Aquell any, abans de la caiguda de Lehman Brothers, hi havia 270.855 empleats a l’aleshores vigorós sector financer. El 2020 es va iniciar amb poc més de 176.000 treballadors, amb una retallada de 94.000 en onze anys.
Els dos bancs que han fet el gran salt per arribar a la xifra dels 100.000 llocs de feina perduts són el Santander, que prepara un ERO que pot afectar uns 2.000 treballadors, i el Banc Sabadell, que segons va avançar aquest dimecres El Confidencial retallarà plantilla en prop de 2.000 empleats més. Si a això s’hi suma l’ambiciós pla de retallada de plantilla que plantejarà CaixaBank després de l’absorció de Bankia (es calcula que afectarà entre 5.000 i 10.000 treballadors), la retallada total superarà àmpliament els 100.000.
Fonts de l’entitat que presideix Josep Oliu confirmaven a l’ARA l’existència d’aquest pla, que evitarà els acomiadaments i que encara no s’ha presentat formalment als sindicats, cosa que es farà al llarg de la setmana vinent. La negociació, doncs, encara no s’ha iniciat. Aquests 2.000 llocs de feina tenen un important impacte, ja que suposen un 11% dels més de 17.000 treballadors que el banc tenia al final del segon trimestre.
La intenció del Sabadell és doble. D’una banda, retallar costos per ser més competitiu en un context duríssim, perquè, després d’anys de tipus d’interès a mínims, la crisi derivada de la pandèmia ha confirmat que aquesta situació es podria allargar durant una dècada. De fet, el Sabadell també té previst retallar en la seva filial britànica, TSB, on preveu tancar 164 oficines, cosa que afectaria uns 900 llocs de feina.
La venda, a l’horitzó
Però l’altre factor que empeny el Sabadell a llançar aquest pla (que al sector ja s’esperava des de fa uns dies) és que vol arribar en les millors condicions possibles a la seva absorció. Després de perdre el tren de Bankia, que es fusionarà amb CaixaBank, l’entitat catalana s’ha quedat amb poques possibilitats i les mirades apunten a Santander i, sobretot, el BBVA.
La retallada de costos servirà perquè el banc guanyi temps per fer l’operació, tot i que fonts financeres insisteixen que “com més trigui, pitjor serà”. Algunes fonts apunten que el banc hauria de buscar aquesta operació en com a màxim “entre cinc i set mesos de temps”.