El covid eixuga el benefici del Sabadell abans del relleu de la cúpula

L'entitat financera va guanyar 2 M€ el 2020, un 99,7% menys que l'any anterior, per les provisions per la pandèmia

Gràfic amb els beneficis nets del Banc Sabadell
01/02/2021
3 min

MadridEl benefici net del Banc Sabadell va ser de dos milions d'euros el 2020, un 99,7% menys que l'any anterior, quan va guanyar 768 milions, segons ha comunicat l'entitat aquest dilluns. La caiguda dels beneficis es deu principalment a la provisió de 2.275 milions d'euros que l'entitat va reservar per fer front als possibles problemes financers derivats de la crisi del coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat financera apunta que la provisió també està enfocada als plans de reestructuració a la seva xarxa d'oficines a Espanya i el Regne Unit i a la venda d'actius problemàtics. Sense tenir en compte TSB, la filial britànica del banc presidit per Josep Oliu, el benefici net es va situar en 222 milions, un 72,7% menys que el 2019. El banc ha anunciat que no abonarà dividends corresponents al 2020. 

Oliu ha destacat que el 2020 ha sigut un any marcat pel coronavius, amb "molta incertesa" en el pla financer, i ha subratllat que els resultats econòmics estan determinats per les provisions "extraordinàries" i responen a la voluntat d'establir "unes bases sòlides" per als anys vinents en un moment clau per al banc, a punt de renovar la seva cúpula. Segons ha assenyalat el conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, "són resultats especials en un any de covid" i les provisions s'han fet basant-se en futures pèrdues. "Són resultats marcats per la prudència", ha resumit.

Sobre el futur immediat del banc, i després de les negociacions fallides per a la fusió amb el BBVA, el president ha assegurat que no entra en els plans del banc tornar a intentar una fusió. Per ara, el Sabadell continuarà el seu camí en solitari. "A hores d'ara [una fusió] no es preveu ni tampoc es buscarà", ha assegurat Josep Oliu. "El BBVA és un tema del passat", ha insistit. Tampoc es preveu la venda de la filial britànica TSB.

Adeu a Guardiola

El Sabadell arrenca el 2021 amb canvis importants. El sanejament dels comptes que deixa el 2020 és el punt de partida d'una nova etapa que passa pel relleu a la cúpula de l'entitat: César González-Bueno substituirà Jaume Guardiola com a conseller delegat, mentre que Oliu deixarà la presidència executiva després de 21 anys liderant l'entitat catalana i a partir d'ara ocuparà el càrrec de president no executiu, amb funcions encara per determinar.

El Sabadell també ha nomenat Leopoldo Alvear, fins ara màxim responsable de finances de Bankia, nou director general financer del grup. Alvear substituirà Tomás Varela, que portava 20 anys al capdavant de l'àrea financera. L'entitat, ja sota la batuta de González-Bueno i amb el seu nou equip, presentarà un nou pla estratègic al maig.

Durant la presentació dels resultats Oliu ha agraït a Guardiola la feina feta: "Es va unir a l'equip fa 13 anys, just abans de l'esclat de la crisi financera. Amb en Jaime hem viscut els anys més difícils de la banca", ha subratllat el president. Segons Oliu, sota el lideratge de Guardiola, el Sabadell "s'ha consolidat com un dels principals grups financers del sistema bancari espanyol". 

El relleu a la cúpula respon a la necessitat de "rejovenir" els directius, segons ha explicat Oliu, i a "mirar cap endavant amb un equip directiu al qual s'incorpora una persona nova". El president ha assegurat que feia temps que estava prevista la sortida de Guardiola, però que s'havia anat ajornant per la complicada situació financera. L'encara conseller delegat deixarà el seu càrrec com a número dos però no es desvincula de l'entitat. Serà nomenat president del Banc Sabadell a Mèxic.

Creixement del negoci

Tot i la reducció dràstica dels beneficis, el conseller delegat de l'entitat ha assegurat que, des del punt de vista comercial, el 2020 ha sigut un any "excel·lent", amb un creixement del negoci bancari del 3,1% interanual i una reducció dels costos recurrents internauals del 2,4%. "Ha sigut un exercici de preparació i adequació de costos", ha destacat. L'entitat també ha fet públic que durant el 2020 va concedir 3.697 milions d'euros en moratòries per la pandèmia de covid-19, de les quals un 98% són hipotecàries i un 2% corresponen a préstecs de consum.

D'altra banda, en el marc del pla d'eficiència i transformació digital, en el quart trimestre va arribar a un acord amb els sindicats sobre el pla d'ajust de la plantilla amb sortides voluntàries de 1.817 persones, una mesura que tindrà un impacte positiu en el balanç de l'entitat xifrat en 141 milions d'euros anuals.

stats