Economia25/05/2018

El Banc Sabadell es queda l’emblemàtica seu de Planeta

José Manuel Lara García deixa de ser conseller del banc

Xavier Grau/albert Martín
i Xavier Grau/albert Martín

BarcelonaEl Banc Sabadell serà el nou propietari de l’edifici dels números 662-664 de l’avinguda Diagonal de Barcelona, l’emblemàtica seu de l’editorial Planeta. La societat Inversiones Hemisferio, patrimonial a través de la qual la família Lara, propietària de Planeta, vehicula les seves inversions, ha decidit traspassar l’immoble al Banc Sabadell dins del procés de reestructuració del seu deute, segons van informar ahir fonts coneixedores de l’operació. Ni Planeta ni el Banc Sabadell van voler donar detalls ahir de l’operació.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que algunes fonts del sector immobiliari apuntaven ahir que l’operació es pot entendre com una dació en pagament, altres fonts van precisar que és una compravenda en què el pagament, en lloc de fer-se en diners, es fa reduint el deute dels Lara. En qualsevol cas, les diferents empreses del grup Planeta i Atresmedia que ocupen l’edifici hi continuaran com a llogateres.

Cargando
No hay anuncios

La família Lara va comprar aquest edifici l’any 2001 per uns 100 milions d’euros per agrupar-hi la seu de les seves empreses, disseminades en diferents immobles. Malgrat que no ha transcendit el preu de la transacció, fonts del mercat immobiliari van apuntar que l’edifici podria tenir un valor estimat d’uns 150 milions. L’edifici és la seu operativa de Planeta, però no la seu social, perquè l’editorial de la família Lara va decidir traslladar-la a Madrid després de l’1-O.

Els actors d’aquesta operació tenen una llarga relació entre ells. De fet, els Lara van entrar en el capital del banc el 2001, quan va sortir a borsa, i van anar ampliant la seva participació. El 2007 tenien el 5,1% del capital del banc d’origen vallesà, una participació que es va bastir abans de la crisi, quan les accions del banc cotitzaven a preus bastant més alts que ara.

Cargando
No hay anuncios

Els Lara van aprofitar la venda del 15% que La Caixa tenia al Sabadell el 2006 per reforçar la seva presència en el capital i, amb altres famílies, com els Folch-Rusiñol (Titán), Isak Andic (Mango), Héctor Colonques (Porcelanosa) i Oliu mateix, van formar un nucli de control del banc.

Malgrat que no se sap quina quantitat van destinar els Lara per aconseguir aquesta participació, fonts del mercat apunten que podrien ser entre 600 i 700 milions d’euros, que ara amb la cotització en mínims tenen un valor molt inferior. De fet, en els últims comptes presentats per Inversiones Hemisferio, els corresponents al 2016, es valorava la seva participació en el Sabadell en poc més de 264 milions d’euros, després d’un deteriorament de 186 milions.

Cargando
No hay anuncios

Lara deixa el banc

A la pèrdua de valor de la participació en el Sabadell s’hi ha de sumar l’elevat endeutament d’Inversiones Hemisferio, de 688 milions al tancament del 2016. D’aquí ve la necessitat dels Lara de reduir aquest deute desfent-se d’actius. Malgrat això, el traspàs de l’edifici no aportaria liquiditat a Hemisferio, sinó només reducció del deute, segons fons coneixedores de l’operació. Altres fonts afirmen que els Lara, que mantenien prop d’un 2% de les accions del banc, podrien haver inclòs un paquet d’accions en la venda.

Cargando
No hay anuncios

El Sabadell també tenia interès a tancar l’acord: fonts financeres van explicar a l’ARA que l’entitat havia estat fent temps per no apuntar com a morós un deute d’Hemisferio de prop de 200 milions.

El banc català va comunicar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors la renúncia com a membre del consell d’administració de José Manuel Lara García. El seu pare, José Manuel Lara Bosch, va entrar al consell del banc el 2003 i quan va morir el va substituir el seu fill, que en la carta de dimissió al·lega que ja no participa en la gestió de Planeta ni d’Hemisferio.

Cargando
No hay anuncios

Lara García, que era conseller delegat de Planeta, va ser apartat del càrrec a començament d’aquest any a proposta del president de l’editorial, José Crehueras, un gest que va ser interpretat com una lluita de les diferents branques de la família Lara per controlar Planeta. Després també va ser rellevat en el consell d’Atresmedia per “pèrdua de confiança” de Planeta.

El Sabadell també va comunicar ahir el nomenament com a nova consellera executiva del banc de María José García Beato, actual secretària general de l’entitat.

Cargando
No hay anuncios

LES CLAUS

1. Per què els Lara es venen l’edifici?

Cargando
No hay anuncios

L’elevat deute d’Inversiones Hemisferio, la societat patrimonial a través de la qual la família fa les seves inversions, juntament amb les minusvàlues per la seva inversió al Banc Sabadell, fan que la família hagi de reestructurar el seu endeutament. Desfer-se d’un actiu immobiliari en el moment que els edificis d’oficines recuperen els preus és una bona solució per reduir deute.

2. ¿Planeta continuarà a l’edifici?

Cargando
No hay anuncios

En principi Planeta i les seves filials continuaran ocupant aquest emblemàtic edifici, que és la seu operativa del grup, perquè la seu social la va traslladar a Madrid després del referèndum de l’1-O.

3. Quin valor té l’edifici?

Els Lara van comprar l’immoble el 2001 al BBVA per 100 milions d’euros. El valor actual podria arribar a uns 150 milions, segons fonts del sector immobiliari. El BBVA era el propietari d’aquest edifici -de 26.500 metres quadrats en nou plantes i 350 places d’aparcament- després de quedar-se i liquidar Banca Catalana, que hi tenia la seu.