Els beneficis del Sabadell cauen un 67% pels problemes informàtics del TSB
L'entitat va guanyar 120,6 milions, un 67,2% menys que en el mateix període de l'any passat
MADRIDDesprés del caòtic canvi informàtic al TSB, la seva filial britànica, el Banc Sabadell ha tancat la primera meitat del 2018 amb un benefici net de 120,6 milions d’euros, un 67,2% menys que en el mateix període de l’any passat. Segons va comunicar anunciar ahir el banc, si no hi haguessin hagut situacions extraordinàries el benefici net hauria sigut de 456,8 milions, un 24,4% més que un any enrere.
Com era d’esperar, la baixada de resultats de l’entitat no va agradar als inversors. A primera hora del matí, el Sabadell va quedar en números vermells a la borsa i es va convertir en el valor més castigat de tot l’Íbex-35, amb una baixada que fregava el 7%. Per al conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, la reacció del mercat va ser simplement “preventiva, lògica i difícil d’avaluar”. En acabar la jornada els descensos es van moderar i el banc va acabar amb una baixada del 2,99%.
La realitat és que els problemes per integrar el TSB han tingut uns costos extraordinaris: 203 milions i la pèrdua de 26.000 clients. El banc, però, assegura que ha pogut recuperar 20.000 d’aquests clients. “Estem tristos, preocupats i decebuts”, va confessar Guardiola ahir durant la roda de premsa, que es va mostrar confiat que els problemes se solucionaran aquest any.
El conseller delegat va evitar dir si es depuraran responsabilitats: “Estem en el procés d’investigació de causes”. Crisi del TSB a part, durant aquest temps l’entitat també ha fet neteja i això s’ha notat en els resultats. Després de la venda de les carteres immobiliàries de les últimes setmanes (per l’import de 12.000 milions), la ràtio d’actius problemàtics nets se situa en tan sols l’1,7%. A més a més, el negoci bancari ha crescut un 3,6% (si s’exclou el TSB) i els volums de crèdit han augmentat un 3,7% interanual i un 2,9% al trimestre. El Sabadell assegura que ha volgut concentrar tota la neteja en aquest trimestre amb la intenció de començar amb bon peu el segon semestre.
El cas és que a principis d’any l’entitat va presentar un pla estratègic en què es proposava assolir una rendibilitat del 10%, pràcticament el doble de la que té ara. Tot i la crisi del TSB, Guardiola va assegurar que es mantenen aquests objectius per al 2020. Un altre dels temes que té el Sabadell sobre la taula és Solvia. Guardiola va afirmar que “tard o d’hora es posarà Solvia en valor”.
Catalunya, sense “novetats”
Després d’haver traslladat la seva seu de Barcelona a Alacant després de l’1-O, Guardiola va evitar mullar-se i va assegurar que no volia fer comentaris sobre la situació a Catalunya. “El negoci va bé i no hi ha cap novetat”, va sentenciar.
Com van fer la majoria dels bancs, Guardiola va criticar l’impost a la banca i va assegurar que intentaran convèncer el govern espanyol que “no té sentit econòmic” perquè “podria distorsionar la competència internacional”. “Posar més pressió a la banca la farà menys atractiva”, va concloure.