Finances

El Banc Sabadell fulmina el seu rècord de beneficis i trenca la barrera dels 1.000 M€

González-Bueno canvia el to respecte al retorn de la seu social a Catalunya i diu que "hi ha hagut moltes converses, però no hi ha res de nou"

Barcelona"Estem encantats, és un moment dolç per al banc". Així resumia César González-Bueno, conseller delegat del Banc Sabadell, la situació de l'entitat d'origen vallesà. Si ahir i abans-d'ahir el BBVA i el Santander van presentar resultats històrics, aquest dijous ha estat el torn del Banc Sabadell. L'entitat va tancar el 2023 amb uns guanys de 1.332 milions d'euros, un fortíssim augment interanual del 55%. Aquesta, a més, és la primera vegada a la seva història que supera la barrera dels 1.000 milions de beneficis. Fins ara la xifra de guanys més elevada se situava en els 908 milions d'euros obtinguts l'any 2006, en plena bombolla immobiliària.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha detallat l'entitat al supervisor borsari espanyol, la CNMV, l'augment dels beneficis es basa en dos grans factors. Per una banda, l'increment del marge d'interessos que, després de la pujada de tipus, s'ha disparat un 24,3% interanual i va ascendir fins als 4.723 milions. També ha estat clau la reducció del volum de provisions per la millora de la qualitat del crèdit.

Cargando
No hay anuncios

En línia amb el sector, el que sí que va patir l'entitat va ser la caiguda de la concessió d'hipoteques. El 2023 només es van concedir 3.764 milions d'euros amb aquesta finalitat, cosa que suposa un 34% menys que en l'exercici anterior. La caiguda respon principalment a l'alça dels tipus d'interès, que encareix el préstec per als clients. El crèdit al consum va créixer un 14,5% i els préstecs a pimes es van reduir un 5,3%, mentre que el banc va veure caure el seu negoci amb el sector públic un 14,2%.

González-Bueno va apuntar que "el punt dèbil de tota la indústria és la caiguda de demanda de crèdit", però malgrat això es va mostrar optimista que els mesos següents la demanda de préstecs creixi. De fet, el Sabadell, tot i haver signat el seu rècord històric de beneficis, preveu un 2024 encara millor.

Cargando
No hay anuncios

Més rendibilitat i morositat continguda

Pel que fa a la rendibilitat, el RoTE (la rendibilitat sobre els actius) es va disparar fins a l'11,5% al tancament del 2023, respecte al 7,8% que presentava al final del 2022. Aquest últim any la morositat també s'ha mantingut continguda. El banc va tenir una taxa de morositat del 3,52%, una dada lleugerament superior a la del 2022, en què es va situar en el 3,41%. Aquest increment no preocupa i està molt lluny dels nivells que es van viure després de la Gran Recessió, quan la taxa superava el 14% al conjunt de la banca.

Cargando
No hay anuncios

Davant els bons resultats, el Sabadell ha anunciat l'aprovació d'uns nous dividends complementaris en efectiu de 3 cèntims per acció i el tret de sortida d'un nou programa de recompra d'accions per un import de fins a 340 milions d'euros. Així, tenint en compte que a finals de desembre ja van llançar uns dividends a compte de 3 cèntims per acció, durant l'exercici del 2023, l'entitat destinarà un total de 666 milions d'euros a la remuneració dels accionistes, un 55% més que l'exercici anterior. Amb tot, el banc ha cedit un 2,8% en borsa a la fi de la jornada.

Embolic amb la seu social

Un trimestre més, González-Bueno ha hagut de respondre als rumors que apunten a una possible venda de la filial britànica del banc, el TSB. Aquest any el rumor ha guanyat força davant l'anunci que hi haurà una reestructuració de plantilla, cosa que serveix per guanyar eficiència, però que històricament s'ha fet en empreses que busquen comprador.

Cargando
No hay anuncios

Però la sorpresa de la roda de premsa han estat les paraules del conseller delegat del Sabadell sobre el possible retorn de la seu social a Catalunya. Després de llargs anys de taxatives negatives, el seu to ha canviat visiblement. "Hi ha hagut moltes converses, però no hi ha res de nou en aquest moment", ha dit. Posteriorment ha afirmat que quan parlava de converses es referia al debat als mitjans de comunicació. I, davant la insistència dels informadors, ha afirmat: "No és el moment oportú per fer cap comentari rellevant; no és el moment processal". Cal recordar que el banc català es va endur la seu social a Alacant l'any 2017, quatre dies després de l'1 d'octubre, enmig de fortes pressions polítiques i econòmiques.

Fonts del Banc Sabadell han hagut d'aclarir que no hi ha cap pla, conversa ni negociació per fer tornar la seu a Catalunya.