El Banc d’Espanya torna a destacar Catalunya entre els riscos per a l’economia espanyola

L'organisme apunta a les tensions comercials i un Brexit sense acord com a altres amenaces

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, en una imatge d’arxiu.
Paula Solanas
31/10/2019
2 min

Barcelona"En l’àmbit intern, no es pot descartar que la persistència sobre la marxa futura de les polítiques econòmiques i els esdeveniments recents a Catalunya puguin afectar l’evolució del producte". Després d’una breu treva, la situació política catalana ha tornat a aparèixer entre els riscos potencials per a l’economia en els informes del Banc d’Espanya. Així en deixa constància l’Informe d’Estabilitat Financera d’aquesta tardor presentat aquest dijous per l’organisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Banc d’Espanya considera que "els últims desenvolupaments a Catalunya", així com la impossibilitat de formar un govern a Espanya després de les últimes eleccions i la convocatòria dels nous comicis del 10-N són algunes de les incerteses geopolítiques que sobrevolen el feble creixement del PIB. Tot i així, l’entitat també n’apunta d’altres. Com ja és habitual, el Banc d’Espanya posa el focus en les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units i la possibilitat que el Brexit es tanqui sense un acord entre la Unió Europa i el Regne Unit. Per acabar, també menciona les tensions a l’Orient Mitjà, ja que tenen un fort impacte en el preu dels combustibles.

Dimarts passat el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ja va aprofitar la seva intervenció en un esdeveniment organitzat per la Mutualitat de l'Advocacia per fer saltar les alarmes sobre l’impacte econòmic de les reaccions a la sentència del Procés. Així doncs, va avisar que si persisteixen les mobilitzacions poden incidir negativament en "les decisions de despesa dels actors privats", en referència als inversors i el consum de les famílies.

"Cert deteriorament" de l'economia

En el seu informe, el banc emissor insisteix en un "cert deteriorament" de l’economia espanyola durant l’últim semestre del 2019, principalment per la revisió a la baixa de les perspectives globals. De fet, recorda que l’alentiment de gran part de les economies més importants del món s’està materialitzant, per exemple, a través de recessions tècniques com és el cas d’Alemanya. En aquest sentit, el Banc d’Espanya apunta que l’avanç del PIB global és el més baix des de la crisi financera.

Pel que fa al PIB espanyol, l’ens ha certificat que el creixement del tercer trimestre ha estat similar a l’anterior i ha destacat la moderació de l’evolució del mercat de treball que reflectien les dades de l’última Enquesta de Població Activa (EPA). Tot i els dubtes sobre l’economia, el Banc d’Espanya creu que Espanya continuarà en la fase expansiva per més que ho faci amb un creixement més lent.

stats