El Banc d'Espanya calcula que la incertesa política catalana tindrà un cost d'entre 3.300 i 27.000 milions
En el pitjor dels escenaris el creixement econòmic es reduiria un 60%
BarcelonaEl Banc d'Espanya calcula que la crisi política catalana pot tenir un cost d'entre 3.300 i 27.000 milions d'euros fins al 2019, en funció dels diferents escenaris plantejats, segons recull en l'últim informe semestral sobre l'estabilitat financera.
Així, l'organisme que presideix Luis María Linde preveu un impacte en el PIB d'Espanya d'entre 3 dècimes i 2,5 punts entre finals del 2017 i el 2019 si persisteix la crisi política a Catalunya, de manera que podria arribar a reduir en un 60% el creixement previst per als dos pròxims exercicis en el pitjor dels escenaris.
L'informe planteja dos escenaris possibles. En el primer escenari de "tensió transitòria i acotada de la incertesa" preveu que el nivell de risc augmenta de manera transitòria durant el quart trimestre del 2017 i retorna al primer trimestre de l'any vinent al nivell de l'escenari base; la pèrdua acumulada de PIB fins a finals del 2019 seria d'unes 3 dècimes, com a reflex, fonamentalment, d'un menor creixement en el que resta d'aquest 2017 i principis del 2018.
A l'escenari de tensió més sever i perllongat, que projecta les cotes més altes d'incertesa dels últims anys, com la crisi financera global o el rescat bancari del 2012, el PIB es reduiria en termes acumulats una mica més de 2,5 punts percentuals entre finals del 2017 i el 2019.
Recessió a Catalunya
Aquest últim escenari comportaria una reducció de prop del 60% del creixement considerat en l'escenari base per al conjunt de l'economia espanyola i una recessió de l'economia catalana durant bona part de l'horitzó analitzat, com a reflex del fet que la pertorbació d'incertesa considerada en els exercicis anteriors afectaria de manera més intensa Catalunya.
D'aquesta manera, l'economia espanyola podria arribar a perdre entre una mica de més de 3.300 milions d'euros i un màxim d'entorn de 27.000 milions d'euros com a conseqüència de la crisi política a Catalunya.
El Banc d'Espanya ja va advertir a finals de setembre que les tensions polítiques a Catalunya podrien afectar eventualment la confiança dels agents i les seves decisions de despesa i condicions de finançament.
Aquestes tensions podrien produir una revisió de les decisions de consum, inversió i finançament dels agents econòmics, amb efectes "potencialment significatius" sobre el creixement econòmic i l'estabilitat financera.
No obstant això, puntualitza que la informació conjuntural sobre l'activitat econòmica relativa al trimestre en curs a Catalunya i al conjunt d'Espanya és encara "molt escassa". De fet, els indicadors econòmics més avançats disponibles es refereixen encara essencialment al final del trimestre passat.
En aquest sentit explica que, a mitjà termini, l'impacte macroeconòmic de la situació actual d'incertesa dependrà tant de la intensitat com de la durada.
La situació també podria afectar l'ocupació. "En aquest context, la incertesa generada [...] podria traduir-se així mateix en un menor nivell d'activitat i ocupació en els pròxims mesos", adverteix el Banc d'Espanya, alhora que avisa que hi ha "múltiples canals" a través dels quals els augments de la incertesa poden afectar l'activitat econòmica.
Entre aquest canals, per exemple, hi ha la confiança de les famílies, que podrien reduir el consum, o de les empreses, que podrien ajornar decisions d'inversió. A més, les institucions financeres podrien reduir el finançament.
En l'àmbit dels mercats financers, l'informe considera que la incertesa més gran pot venir acompanyada d'increments de la volatilitat dels preus dels actius, així com d'augments de les primes de risc, amb el consegüent impacte sobre els costos de finançament del conjunt de l'economia.